Ukrajina, Rumunija i Moldavija potpisale sporazume na sastanku o bezbjednosti u Crnom moru

Nakon što su potpisali sporazum, koji ima za cilj da pojača političku, ekonomsku i bezbjednosnu kooperaciju između tri susjeda, Auresku je izjavio da znači "da države imaju slične vizije"

13028 pregleda 3 komentar(a)
Crno more, Foto: Shutterstock
Crno more, Foto: Shutterstock

Susjedi Rumunija, Ukrajina i Moldavija danas su potpisali dogovore u Bukureštu poslije trilateralnog skupa o bezbjednosti u Crnom moru.

Konferencija o crnomorskoj bezbjednosti zbog prijetnje od ruske agresije održana u glavnom gradu Rumunije, okupila je ministre spoljnih poslova i odbrane i vladine zvaničnike tri države.

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku izjavio je da je Rusija "najdirektnija i najozbiljnija" prijetnja Crnom moru i zapadnim saveznicima.

Šef diplomatije je dodao da su ratom razorena Ukrajina i susjedna Moldavija od suštinske važnosti za buduću evropsku bezbjednost.

"Umjesto mira i stabilnosti, crnomorski region je postao primarna meta ruske agresije", rekao je on dodajući da je snažno prisustvo NATO-a tamo "neophodno".

Nakon što su potpisali sporazum, koji ima za cilj da pojača političku, ekonomsku i bezbjednosnu kooperaciju između tri susjeda, Auresku je izjavio da znači "da države imaju slične vizije".

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji se skupu obratio video pozivom, saopštio je da Kijev neće odustati od svog zahtjeva da Rusija povuče svoje vojnike sa Krima i dijelova koje je nedavno nezakonito anektirala kao uslov da se završi rat.

Kuleba je rat u Ukrajini nazvao "krvavom ranom usred Evrope" i rekao da svi dijelovi njegove države treba da se tretiraju kao da su pod jednakom upravom Kijeva.

"Vreme je da se Crno more pretvori u ono što je Baltičko more postalo, more NATO-a", rekao je Kuleba, misleći na nedavni prijem Finske u vojnu alijansu.

Ministar spoljnih poslova Moldavije Niku Popesku rekao je da je Moldavija i dalje meta "hibridnih pokušaja da se destabilizuje" i da uticaj moskovskog rata "osjeća svaki njen građanin".

Na konferenciji o bezbjednosti u Crnom moru, koja je počela juče a danas se završila, razgovarano je o slobodnoj trgovini, lakšim rutama za transport energenata i načinima borbe protiv ruskih sajber napada.

Bonus video: