Finska podiže ogradu na granici sa Rusijom

Ograda visoka tri metra i prekrivena bodljikavom žicom, sa cijenom od oko 380 miliona eura, trebalo da bude dovršena do 2026. godine

8858 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Finska granična straža u petak, 14. aprila predstavila je prvi dio 200 kilometara duge granične ograde s Rusijom, koja se gradi nakon što je Moskva napala Ukrajinu prošle godine u februaru.

Finska se pridružila NATO savezu prije samo sedmicu dana, a njena granica od 1.300 kilometara takođe je udvostručila granicu između vojnog saveza predvođenog SAD-om i Rusije.

Ograda visoka tri metra i prekrivena bodljikavom žicom, sa cijenom od oko 380 miliona eura, trebalo da bude dovršena do 2026. godine.

fnl
foto: Reuters

Zvaničnici su pokazali gradilište prve dionice od tri kilometra u blizini graničnog prelaza Imatra u jugoistočnoj Finskoj.

"Počeli smo rad na gradilištu prije mjesec dana. Izgradili smo put i temelje", rekao je za AFP Jako Makela iz GRK-a, građevinske kompanije zadužene za izgradnju prve faze granične ograde.

Nekih šest kilometara od gradilišta, mještani pograničnog grada Imatre imaju pomiješane osjećaje u vezi izgradnje granične ograde.

"Mislim da je to jako dobra stvar. Bilo bi bolje da je to učinjeno davno", rekla je Sinika Rautsiala za AFP.

fnl
foto: Reuters

Ali, Pirjo Pankalainen je rekao da to nije "prijeko potrebno", dodajući da je "situacija izazvala puno straha, mnogi ljudi smatraju da je važno izgraditi ogradu".

Oko 70 odsto ograde biće podignuto na jugoistoku, s nekoliko manjih djelova planiranih za centralnu Finsku i uglavnom nenaseljenu arktičku granicu u Laponiji.

"Tipična ciljana područja biće granični prelazi i njihova okolna područja, ceste koje vode preko granice. Područja gdje je pristup lak", rekao je novinarima brigadni general Jari Tolpanen.

fnl
foto: Reuters

"Potreba je izazvana promjenom bezbjednosne situacije u Evropi", rekao je Tolpanen za AFP. "Potrebno je smanjiti zavisnost od efikasnosti ruske granične kontrole."

Rekao je da je ograda "jedini učinkovit i siguran način za kontrolu ulaska u velikom obimu".

Bonus video: