BLOG Ukrajina: U ruskom bombardovanju na istoku stradalo devet osoba

Rat u Ukrajini – 415. dan

25793 pregleda 7 komentar(a)
Detalj fotografisan u blizini Bahmuta, Foto: Reuters
Detalj fotografisan u blizini Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2023. 21:31h
Završeno
17:45h

Prema pisanju ukrajinskog javnog emitera Suspilne, ruske rakete su u udaru na stambene zgrade u Slavjansku na istoku Ukrajine, odnijele živote 11 osoba, pri čemu je ranjena 21 osoba.

Djelovi stambenih blokova pretvoreni su u gomilu metala i betona, prenosi Suspilne, pozivajući se na regionalne hitne službe.

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko saopštio je da je "pogođeno najmanje sedam mjesta" u Slavjansku, zapadno od grada Bahmuta, prenosi Rojters.

Službe hitne pomoći saopštile su da je u napadu oštećeno nekoliko desetina višespratnica i kuća.

"Zla država još jednom pokazuje svoju esenciju", napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir  Zelenski u objavi uz snimak oštećene zgrade.

"Samo ubijaju ljude usred bijela dana. Upropaštavaju, uništavaju sav život", poručio je on.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da nije prošao ni jedan sat uoči pravoslavnih uskršnjih bogosluženja "bez ruskih ubistava i terora".

"Ovo je zla država i ona će biti gubitnik. Pobjeda je naša dužnost", kazao je Zelenski.

15:03h

Rusija je u posljednja 24 sata nastavila sa intenzivnim bombardovanjem područja na istoku Ukrajine, uključujući napad na stambenu zgradu u gradu Slovjansku, i usmrtivši najmanje devet osoba, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinski Glavni štab naveo je da je ruska vojska ispalila 13 protivazduših projektila S-300 na Slovjansk i obližnji Kramatorsk, oba u regiji Donjecka.

I Slovjansk i Kramatorsk su pod pojačanim napadima ruskih snaga koje su trenutno stacionirane u obližnjem Bahmutu, gradu kojeg mjesecima pokušavaju da zauzmu, prenosi Slobodna Evropa.

Iz Štaba su istakli da je ukrajinska vojska odbila 56 ruskih napada u gradovima Liman, Bahmut, Avdijivka i Marinka regije Donjeck.

U Slovjansku spasioci su cijelu noć pretraživali ruševine u potrazi za preživjelima. Spašena je jedna 70-godišnjakinja.

"Jedno dijete umrlo je na putu do bolnice nakon spašavanja", saopšteno je iz kancelarije predsjednika Volodimira Zelenskog.

(Mina)

13:11h

Borci ruske plaćeničke grupe Vagner zauzeli su još dva područja ukrajinskog grada Bahmuta.

To su prenijele ruske novinske agencije na osnovu saopštenja Ministarstva odbrane Rusije.

Rojters prenosi da ove izvještaje nisu mogli nezavisno da potvrde.

Ukrajinske trupe bile su prinuđene da se povuku sa neke teritorije u Bahmutu, pošto je Rusija pokrenula napad tamo uz intenzivnu artiljerijsku paljbu proteklih dva dana, saopštila je Velika Britanija u obavještajnim podacima u petak.

13:10h

Rat u Ukrajini ušao je u 415. dan. Jučerašnja dešavanja sa istoka Evrope pogledajte na linku ispod. 

Bonus video: