Pet savjetnika i diplomata sa Zapada: "Kako Putin može biti pobijeđen"

Petorica viđenih savjetnika i diplomata sa Zapada u autorskom tekstu zahtijevaju da ukrajinski partneri pomognu Kijevu svim sredstvima. Samo pobjeda nad Rusijom, pišu, može donijeti prihvatljiv mir

10037 pregleda 19 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin još nije odustao od cilja da zauzme cijelu Ukrajinu i "izgleda da i dalje vjeruje da je izdržljiviji od Ukrajine i međunarodne koalicije koja je podržava", pišu u autorskom tekstu petorica uticajnih političkih savjetnika i diplomata sa Zapada.

Tekst pod naslovom "Kako Putin može biti pobijeđen" potpisali su dugogodišnji savjetnik kancelarke Merkel i današnji šef Minhenske konferencije o bezbjednosti Kristof Hojzgen, zatim bivši vodeći general NATO i vojni savjetnik Francuske Stefon Abrijal te bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džim Džons.

Kao autori potpisani su i bivši državni sekretar u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova Sajmon Mekdonald i bivši spoljnopolitički savjetnik Italije Stefano Stefanini.

Ruska pobjeda u Ukrajini bi, pišu, podrila međunarodni poredak baziran na pravilima i stvorila "opasan presedan" za druga kršenja teritorijalnog integriteta.

"Ali ukoliko države koje podržavaju Ukrajinu izaberu ispravnu strategiju i dosljedno je sprovedu, Putinove namjere će propasti. On potpuno potcjenjuje snagu slobode", pišu petorica diplomata u tekstu koji je u ponedjeljak (17. april) objavio Tagesšpigel.

Traže municiju i avione za Ukrajinu

Navodeći da se otpor Putinovom režimu javlja i u drugim bivšim sovjetskim republikama, te da Moskva ostaje sa malo saveznika i da ni Kina nije voljna da sasvim podrži ruske ciljeve, autori pišu: "Sloboda ima jaču snagu privlačnosti od tiranije".

Prema njima, "ukrajinski borci za slobodu moraju biti podržani svim sredstvima", i tu nisu dovoljne samo riječi. Putinu se mora pokazati da ne može dobiti rat iscrpljivanja.

"U našoj pomoći Ukrajini moramo ići do kraja. Moramo da isporučimo Ukrajini oružje i municiju koja joj treba, kako bi uzvratila ruskoj agresiji", navodi se u tekstu.

"Što prije Putin razumije da neće postići ciljeve u Ukrajini, to prije se može postići mir i okončati patnja ukrajinskog naroda", navode savjetnici, pozivajući da se Kijevu isporuče tenkovi, rakete većeg dometa i borbeni avioni za "uspješnu kontra-ofanzivu".

Prema njima, samo ukrajinska pobjeda može voditi "uspješnim pregovorima o miru pod prihvatljivim uslovima". Što se tiče tih pregovora, pišu autori, ne treba poklanjati previše poverenja Kini.

Suprotstavljanje Moskvi i Pekingu

"Kako bismo se suprotstavili Moskvi i Pekingu, moramo biti daleko aktivniji van granica naše transatlantske zajednice. U mnogim djelovima svijeta se primaju ruski i kineski narativi prema kojima je NATO odgovoran za rat u Ukrajini, a spoljna politika SAD i njenih evropskih saveznica zasnovana na neokolonijalističkim potezima i dvostrukom moralu", navodi se u tekstu.

Petorica autora pozivaju da se "baci svijetlo" na rusku i kinesku "agresivnu spoljnu politiku" i predano radi na partnerstvu sa zemljama Afrike, Latinske Amerike i Azije.

Hojzgen, Abrijal, Džons, Mekdonald i Stefanini pozivaju na ulaganje više novca u odbranu. "Nije više prihvatljivo da Njemačka i Italija ne izdvajaju ni dva odsto BDP za odbranu", pišu, dodajući da francuska namjenska industrija mora da pređe u "ratni modus" kao što traže tamošnje vlasti.

"Jači evropski doprinos je potreban kako bi se očuvala i podrška Ukrajini u SAD. Putin igra na kartu umora od Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama, a mi moramo dokazati suprotno!", navodi se u tekstu.

Ovaj apel se završava tvrdnjom da je Putin, "umjesto da vlada imperijom, postao međunarodno prezren" i suočen sa optužnicom za ratne zločine.

"Ali da bi nastavila borbu za slobodu i odnijela pobjedu nad Putinom, Ukrajini treba više podrške. Ukrajinski partneri moraju da pojačaju napore. Ukoliko sloboda bude imala jače karte od tiranije, pobeda je izvijesna", navode petorica uticajnih savetnika.

Bonus video: