Trezor poklona se puni nakon „Katargejta”

U Evropskom parlamentu postoji prostorija u kojoj se odlažu predmeti koje poslanici dobijaju od lobista i vlada

8508 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

U zgradi Evropskog parlamentu u Briselu postoji tajna odaja prepuna diplomatskih poklona, pažljivo označenih i ostavljenih da pod ključem čame u birokratskom limbu.

Portal “Politiko” piše da se u toj prostoriji, koja je nekada služila kao ostava domara a danas je nazivaju kriptom i trezorom poklona, nalaze razni predmeti, uključujući raskošne i one više bizarne.

Na jednoj polici nalazi se tajvanski ručni sat koji je na poklon dobio jedan poljski poslanik EP, a na drugoj su tegla francuskog senfa, minijaturna vrata iz Saudijske Arabije i spomen-ploča indonežanskog parlamenta.

Skupe flaše vina, dječje igračke, bežične slušalice, knjige, pribor za pisanje, figurice nalaze se u prašnjavim kutijama sa poklonima kojima su vlade i parlamenti iz cijelog sveta obasipali poslanike EP.

Roberta Metsola
Roberta Metsolafoto: REUTERS

”Politiko” piše da je prostorija uglavnom bila nezapažena otkad je počelo prikupljanje kolekcije prije 15 godina. Međutim, posljednjih mjeseci dobila je na značaju usljed “Katargejta” - skandala zbog navodnog podmićivanja poslanika EP od strane država poput Katara, Maroka i Mauritanije.

Budući da evropski poslanici sada, nakon “Katargejta”, više nego ikada prijavljuju poklone prostorija bi uskoro mogla postati premala. Briselski portal podsjeća da su u periodu između 2009. i 2014, poslanici EP prijavili svega 15 poklona - međutim u ovom mandatu, koji je počeo 2019, oni su već prijavili 266 predmeta.

Za ovakve brojke uglavnom je zaslužna predsjednica parlamenta Roberta Metsola, koja je od početka godine prijavila 170 poklona - a najskorije su tradicionalna košulja koju je dobila od predsjednika ukrajinskog parlamenta i ukrasna kutija od Harvard univerziteta.

Kada su u pitanju pokloni u vidu vina, čokolade, ili druge vrste hrane neki su posluženi tokom zvaničnih sastanaka.

Zasada pokloni u prostoriji u Briselu su zapravo u limbu - niti su izloženi niti se koriste - usljed čega će lobisti ili strani zvaničnici ubuduće dobro razmisliti hoće li se uopšte odlučiti na takav gest.

Jedan od takvih slučajeva je pametni telefon marke “huavej”, koji je 2013. kada ga je kineska tehnološka kompanija poklonila Manfredu Veberu lideru Evropske narodne partije vrijedio više od 150 eura. Od tada, telefon skuplja prašinu u ovoj prostoriji.

Prema pravilima iz 2013. koja i sada važe, poslanici imaju vremena do kraja mjeseca nakon što su primili poklon predstavljajući EP da ga prijave i da ga se odreknu.

Poslanici mogu zadržati poklone ako mogu da dokažu da nema “očigledne” vrijednosti za EP ili ih mogu privremeno izložiti u kancelariji uz saglasnost predsjednica. U teoriji, poslanici, takođe, mogu pokušati da otkupe poklone na javnoj aukciji, ali takva aukcija nikada nije održana.

Metsola je inicirala plan etičke reforme prema kojem bi poslanici mogli poklone donirati humanitarnim organizacijama.

Bonus video: