Nordijski mediji: Ruski špijunski brodovi pripremaju sabotaže u sjevernoj Evropi, Moskva poriče

Po zajedničkoj istrazi televizija NRK iz Norveške, DR iz Danske, SVT iz Švedske i Yle iz Finske, koje se pozivaju na zvaničnike obavještajnih službi nordijskih zemalja, Moskva za špijunažu koristi brod "Admiral Vladimirski" koji je zvanično plovilo za naučne svrhe

5752 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusija sprovodi program špijunaže u vodama sjeverne Evrope gdje, kako se sumnja, više desetina vojnih i civilnih brodova markira moguća mjesta za sabotaže, proizilazi iz odlomaka dokumentarnog filma koji su danas emitovale vodeće nordijske televizije.

Kremlj je to odmah odbacio navodeći da su optužbe "neosnovane" i pozvao na transparentnu i nepristransnu međunarodnu istragu sabotaže gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru u septembru prošle godine.

Po zajedničkoj istrazi televizija NRK iz Norveške, DR iz Danske, SVT iz Švedske i Yle iz Finske, koje se pozivaju na zvaničnike obavještajnih službi nordijskih zemalja, Moskva za špijunažu koristi brod "Admiral Vladimirski" koji je zvanično plovilo za naučne svrhe.

Krajem 2022. godine taj brod je plovio blizu velikih vjetroparkova u moru kod Danske i Velike Britanije, što navodi na misao da se radi o bilježenju energetske infrastrukture.

Kada se tim televizije DR približio brodu "Admiral Vladimirski", izašla su dva naoružana vojnika s maskama i dala im znak da su primijećeni, pokazuje odlomak iz dokumentarca koji je danas objavila danska televizija.

Ruska obavještajna služba redovno koristi i ribarske i teretne brodove, čak i jahte, opremljene sredstvima za podvodni ili radio nadzor, proizilazi iz istrage nordijskih javnih medija.

Dokumentarac nazvan "Rat sjenki" navodi slučaj kada je norveška policija otkrila stare sovjetske radio stanice, sa operatorom, na ruskim ribarskim brodovima.

Kako se navodi, 27 tih sumnjivih bordova plovilo u je švedskim vodima ili pristalo u švedske luke tokom poslednjih pet godina.

U Norveškoj tokom deset godina, po računici na osnovu "elektronskog potpisa" brodova AIS (Automatic Identification System), najmanje 50 ruskih plovila imalo mogućnost da tajno prikuplja informacije, navodi televizija NRK.

Dokumentarac koji će u cjelosti biti emitovan večeras, odmah je izazvao reakciju Moskve koja ukazuje na odgovornost Zapada za spektakularnu sabotažu ruskih podmorskih gasovoda Sjeverni tok koji povezuju Rusiju i Njemačku.

"Mediji tih zemalja napravili su grešku u svojoj istrazi. Više vole da ponovo neosnovano optužuju Rusiju", rekao je danas novinarima portparol ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

"Mi bismo više voljeli da poklanjaju više pažnje napadima na Sjeverni tok i na transparentnu i nepristransnu međunarodnu istragu tih činova sabotaže“, rekao je Peskov.

Bonus video: