Prigožin kaže da Ukrajina neće skoro krenuti u kontraofanzivu zbog blata i bljuzgavice

Rat u Ukrajini – 421. dan

28647 pregleda 9 komentar(a)
Bahmut, Foto: Reuters
Bahmut, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2023. 22:17h
Završeno
16:35h

Rusija je saopštila da protjeruje izvjestan broj njemačkih diplomata, iako Njemačka još nije potvrdila bilo kakvo protjerivanje sa njihove strane.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti saopštila je, ne navodeći izvor, da Njemačka proteruje više od 20 ruskih diplomata, prenosi Rojters.

Zvaničnik njemačkog ministarstva spoljnih poslova rekao je da su Berlin i Moskva bili u kontaktu oko svojih predstavništava u posljednjih nekoliko nedjelja i da je dolazak aviona ruske vlade u Berlin, povezan sa tim pitanjem.

"Njemačke vlasti su odlučile o još jednom masovnom protjerivanju službenika ruskih diplomatskih predstavništava u Njemačkoj", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Najoštrije osuđujemo ove akcije Berlina, koji nastavlja da demonstrativno uništava čitav niz rusko-njemačkih odnosa", dodaje se u saopštenju.

Broj umješanih diplomata još nije poznat ali je saopšteno da su protjerivanja "recipročna" i da će značajno ograničiti maksimalan broj ljudi u njemačkim diplomatskim misijama.

16:32h

Novinari će sa fronta u Ukrajini od sada moći da izvještavaju samo uz posebne dozvole ili pratnju vojske. Mediji kritikuju takvu odluku Kijeva kao suzbijanje slobode štampe.

15:43h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske jurišne trupe zauzele još tri okruga u zapadnom dijelu ukrajinskog grada Bahmuta.

Ruska vojska ponekad naziva Vagnerovu grupu boraca "jurišnim trupama", prenosi Rojters.

"Vazdušno -desantne trupe su obuzdavale ukrajinske jedinice na bokovima i podržavale akcije jurišnih odreda za zauzimanje grada", navodi ministarstvo u svom biltenu.

Ukrajinske i ruske jedinice se već mjesecima bore oko istočnog grada, koji je sada većinski u ruševinama.

10:07h

Rat u Ukrajini – 421. dan

Ukrajinska vojska će na kraju izvesti kontraofanzivu, ali je malo vjerovatno da će se u nju upustiti sada, u uslovima bljuzgavice i blata, izjavio je Jevgenij Prigožin, komandant i osnivač ruske paravojne grupe.

"Ofanziva se sada ne može pokrenuti iz sasvim razumljivih razloga – usred strašne bljuzgavice i blata. Ovuda se ne mogu slobodno kretati ni kamioni, a kamoli teška vozila i tenkovi. Trebaće desetak dana da se zemlja osuši“, rekao je on.

Prigožin je dodao da ne zna kada će Ukrajina krenuti u napad, ali da je činjenica da će do njega doći, prenio je TASS.

Ukrajina pak tvrdi da drže daleko više od 20 odsto grada Bahmut. Borbe traju već mjesecima bez izgleda da će se uskoro završiti. Kontraofanzivu onemogućava blato na terenu, kaže grupa snajperista na pozicijama nedaleko.

"Veoma je teško sada. Na Jutjubu možete da čujete da neprijatelj nema više municije i da se zaglavio, ali zapravo pucaju po nama. Dosta koriste ariljeriju, helikoptere, avione, rakete. Nadam se da će se sve jednog dana završiti i da ćemo u kontranapad, ali trenutno je veoma teško“, priznaje jedan od snajperista Vojske Ukrajine.

Bonus video: