Nacionalni park strada zbog – jagoda

Rat za vodu: uzgoj jagoda za evropske supermarkete uništava svjetski poznati španski nacionalni park Donjana

4638 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jug Španije snabdijeva pola Evrope jagodama. Ono što je sreća za poljoprivrednike, smrt je za tamošnji nacionalni park. Sva voda odlazi na jagode, često i ilegalno.

To je katastrofa u najavi: svjetski poznatom španskom nacionalnom parku Donjana, jednoj od najvećih močvara u Evropi, preti opasnost od isušivanja.

Prirodni raj na jugu Španije, koji je pod zaštitom Uneska, uništavaju prije svega velike farme jagoda, na kojima raste crveno voće za evropske potrošače.

Ali, umjesto da zaštiti park Donjana i preduzme mjere protiv stotina uzgajivača jagoda koji bez dozvole na svoja polja pumpaju podzemne vode, konzervativna andaluzijska regionalna vlada želi da legalizuje ilegalni uzgoj. Evropska komisija, međunarodne ekološke organizacije i španska državna vlada govore o skandalu.

"Situacija je kritična“, kaže Eloj Revilja (51). On je šef biološke istraživačke stanice u nacionalnom parku i najbolji poznavalac tog ugroženog carstva prirode. Park od 1.200 kvadratnih kilometara dom je divljih konja, carskih orlova, risova, kornjača i miliona ptica selica.

Simbol smrti

Revilja pokazuje na žućkastu stepu okruženu borovima. Nekada je to bila laguna, kaže. Jezero u kome je na hiljade flaminga lovilo rakove, puževe i larve insekata. Zbog pada nivoa podzemnih voda, danas je ta laguna samo isušena blatna pustinja. Postala je simbol smrti parka Donjana.

Revilja kaže da je već presušilo dobrih 60 odsto svih laguna, koje su srce života za vrste koje žive u nacionalnom parku. Sa lagunama nestaju i mnoge ugrožene vrste koje su u tom jedinstvenom rezervatu prirode imala jedno od posljednjih utočišta.

Na više od 100 kvadratnih kilometara na sjeveru i zapadu parka prostiru se velike plantaže.

Većina jagoda koje na proljeće preplave supermarkete u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Luksemburgu, uzgajaju se pod plastičnim krovovima. Posao sa crvenim voćem – uglavnom jagodama, ali i malinama – je zajedno sa turizmom, najvažniji privredni sektor u južnoj španskoj provinciji Uelva koja je dio Andaluzije.

U slivnom području parka Donjana već decenijama raste broj farmi jagoda. Zato što je potražnja Evropljana sve veća. Špansko voće je obično jeftinije od bobičastog voća koje se uzgaja u zemljama sjeverne i centralne Evrope.

Španski političari iz svih stranaka bili su srećni zbog tog buma i naveliko su ignorisali masovnu krađu vode od strane poljoprivrednika.

Teška borba protiv kradljivaca vode

Ali, pritisak se povećao otkako je Evropski sud osudio Španiju 2021. godine zbog prekomjerne eksploatacije i nedovoljnih zaštitnih mjera za Donjanu: Nacionalna agencija za zaštitu voda započela je nadzor kako bi pratila kradljivce vode. Došla je ekološka policija koja je bagerima i cementom zatvorila stotine ilegalnih bunara.

Ali uspjeh je djelimičan: neki farmeri su ubrzo na drugim mjestima pronašli rezervoare podzemne vode.

Više od dvadeset evropskih trgovinskih lanaca, uključujući i vlasnike mnogih supermarketa u zemljama njemačkog govornog područja, pridružilo se apelu Svjetske fondacije za prirodu (WWF).

Na španske političare i poljoprivrednike se apeluje da garantuju održivost uzgoja. I među poljoprivrednicima besni rat za vodu.

To je rat između poljoprivrednika koji imaju zakonska prava za njeno korišćenje i onih koji nelegalno navodnjavaju svoja polja podzemnim vodama. Postoje izvještaji o prijetnjama onim farmerima koji su posvećeni održivom uzgoju jagoda i žele da stanu na put ilegalnim uzgajivačima.

Klimatske promjene zaoštravaju problem

Problem nedostatka vode se pogoršao zbog klimatskih promjena. Sada ne samo da se isušuje nacionalni park, već sve više i polja sa jagodama. Prema podacima regionalnog udruženja poljoprivrednika „Freshuelva“, prinos će ove godine vjerovatno biti 30 odsto manji nego prošle.

Zbog nedostatka vode čak i pošteni proizvođači jagoda moraju da zatvaraju sve više plantaža.

Ipak, izgleda da ništa od toga ne smeta konzervativnom andaluzijskom lideru Huanu Manuelu Morenu. Planom za legalizaciju skoro 600 ilegalnih uzgajivača, on dalje zaoštrava problem.

Moreno kaže da on nema nikakve veze sa nedostatkom vode, već da je za to kriv isključivo socijaldemokratski premijer Španije Pedro Sančes. Zato što vlada ne ulaže dovoljno u region i ne snabdijeva vodom Donjanu.

Sančes je odgovorio jasnom porukom: španska nacionalna vlada će svim raspoloživim sredstvima zaustaviti Morenov plan vezan za uzgoj jagoda.

Bonus video: