Rusi koji ne služe domovini su "unutrašnji neprijatelji"

Ruski patrijarh Kiril kazao da je patriotizam najveća vrlina

11684 pregleda 18 komentar(a)
Patrijarh Kiril, Foto: Rojters
Patrijarh Kiril, Foto: Rojters

Poglavar Ruske pravoslavne crkve okarakterisao je Ruse koji ne služe domovini kao “unutrašnje neprijatelje” i opisao patriotizam kao “najveću vrlinu”, objavila je državna novinska agencija RIA.

Patrijarh Kiril je blizak saveznik predsjednika Vladimira Putina i snažno je podržao rat u Ukrajini u kojem su ubijene desetine hiljada ljudi a milioni primorani da napuste svoje domove.

”Danas se molimo za našu otadžbinu, da je gospod zaštiti od spoljašnjih i unutrašnjih neprijatelja, od svih onih koji svoj život ne vezuju za Rusiju, koji su spremni da zarađuju u Rusiji, ali nikada nisu bili spremni da služe otadžbini”, rekao je Kiril u propovijedi, a prenijela RIA.

”Moramo da ljudima, uključujući preko crkvenog propovijedanja, usađujemo ljubav prema otadžbini, koja je najveća vrlina”, rekao je patrijarh u Arhangelskoj crkvi u kompleksu Kremlja u centru Moskve, prenio je Rojters.

Rojters ocjenjuje da su njegovi komentari po svemu sudeći upereni protiv Rusa koji izbjegavaju regrutaciju i u nekim slučajevima idu u inostranstvo da bi izbjegli poziv za službu na ratištu u Ukrajini.

Putin je često koristio pravoslavnu crkvu i njenu bogatu tradiciju da pomogne u podsticanju osjećaja nacionalnog ponosa i patriotizma kod Rusa, podsjeća Rojters. On predstavlja invaziju na Ukrajinu kao odbranu od agresivnog i dekadentnog Zapada koji nastoji da uništi Rusiju i njenu kulturu. Ukrajina je vidi kao ničim izazvanu agresiju čiji je cilj osvajanje njene teritorije i poništenje njene nezavisnosti.

Rat u Ukrajini je produbio podjele među pravoslavnim hrišćanima u svijetu i doveo do toga da mnogi Ukrajinci raskinu sa Moskovskom patrijaršijom na čelu sa Kirilom i okrenu se relativno novoj Kijevskoj patrijaršiji.

Bonus video: