Papa Franjo dozvolio ženama da glasaju na sljedećem sastanku biskupa

Po novim izmjenama, pet redovničkih sestara pridružiće se petorici sveštenika kao predstavnice vjerskih redova s pravom glasa

4199 pregleda 2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: REUTERS
Papa Franjo, Foto: REUTERS

U nastojanju da žene dobiju više odgovornosti u donošenju odluka i više glasa u životu Katoličke crkve, njen poglavar, papa Franjo, dozvolio je danas ženama da glasaju na predstojećem sastanku biskupa.

Do sada su jedino muškarci mogli glasati na Biskupskom sinodu, vatikanskom tijelu koje povremeno okuplja biskupe iz cijelog svijeta.

Katoličke ženske grupe koje su dugo kritikovale Vatikan da žene tretira kao "građane drugog reda", pozdravile su odluku Franje kao "istorijsku reformu".

Od Drugog vatikanskog sabora i sastanaka 1960-ih na kojima je modernizovana Katolička crkva, pape su sazivale biskupe u Rim da bi raspravljali i glasali o konkretnim predlozima i izlagali ih papi.

Po novim izmjenama, pet redovničkih sestara pridružiće se petorici sveštenika kao predstavnice vjerskih redova s pravom glasa.

Pored toga, papa Franja je odlučio da imenuje 70 nebiskupskih članova sinoda koji će takođe imati pravo glasa, i zatražio je da polovina budu žene.

Cilj je da se među tih 70 nebiskupskih članova uključe i mladi, koje će papi predložiti regionalni blokovi.

Papa Franjo je podržao zabranu Katoličke crkve da žene budu sveštenice, ali je, kako Asošiejted pres navodi, učinio više od bilo kojeg pape da bi ženama dao veće učešće u donošenju odluka u Crkvi.

Bonus video: