Poznate ličnosti traže od Putina da prekine „torturu“ nad Navaljnim

Otvoreno pismo su, između ostalih, postpisali nobelovci Svetlana Aleksijevič, Dž. M. Kuci, Herta Miler, Orhan Pamuk, Olga Tokarčuk i Mario Vargas Ljosa

4033 pregleda 2 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters

Brojne poznate ličnosti, uključujući pisce i glumce, potpisalo je otvoreno pismo kojim pozivaju ruskog predsjednika Vladimira Putina da oslobodi opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i okonča, kako su naveli, torturu nad njim u zatvoru.

Pisci nobelovci Svetlana Aleksijevič, Dž. M. Kuci, Herta Miler, Orhan Pamuk, Olga Tokarčuk i Mario Vargas Ljosa su među potpisnicima apela, prenosi Rojters.

Navaljni, bivši advokat koji je ismijavao Putinovu elitu i iznosio optužbe za ogromnu korupciju, služi kazne od ukupno 11 i po godina u kaznenoj koloniji zbog optužbi uključujući prevaru, za koje kaže da su izmišljene.

Ruske vlasti kažu da su Navaljni i njegove pristalice ekstremisti povezani sa američkom obavještajnom agencijom CIA i namjerom da pokušaju da destabilizuju Rusiju. Navaljni je suočen sa novim optužbama koje bi mogle znatno produžiti njegovu zatvorsku kaznu.

Pristalice Navaljnog posljednjih nedjelja izražavaju zabrinutost za njegovo zdravstveno stanje, govoreći da bi mogao umrijeti u zatvoru.

„Stalno je vraćan u samicu, i sabijen u betonsku ćeliju veličine kućice za pse, bez ventilacije“, kazali su potpisnici apela, među kojima su i baletski igrač Mihail Barišnjikov, glumci Džud Lo i Benedikt Kamberbač i pisci Margaret Atvud, JK Rouling i Salman Rušdi.

„Posjete rodbine i telefonski pozivi su zabranjeni, njegove privilegije advokat-klinet su ukinute. Uprkos groznici, od njega se zahtijeva da stoji čitav dan.“

Oni su izjavili da se pridružuju pozivima onih ruskih ljekara koji su tražili da se Navaljnom hitno pruži medicinska pomoć i onim ruskim advokatima i regionalnim poslanicima koji traže okončanje „torture“ nad Navaljnim.

Kremlj je odbio da komentariše tretman kojem je podrvrgnut Navalji kao i njegovo zdravstveno stanje, rekavši da je to posao zatvorske službe za koju su ranije govorili da mu pruža svu potrebnu medicinsku njegu.

Bonus video: