U Ukrajini se bore za Čečeniju

Čečenski dobrovoljci, koji se bore na strani Kijeva, vjeruju da će poraz Rusije pokrenuti ustanak širom Kavkaza, uključujući i njihovu domovinu

23829 pregleda 154 reakcija 23 komentar(a)
Čečeni koji se bore na strani Ukrajine u Bahmutu, Foto: Rojters
Čečeni koji se bore na strani Ukrajine u Bahmutu, Foto: Rojters

Poslije Ukrajine, Čečenija”, kaže čečenski komandant koji se bori na strani Kijeva. Čečenski vojnici jasno kažu da su u Ukrajini kako bi se osvetili za oko dva vijeka ruske represije u njihovoj planinskoj i često pobunjeničkoj domovini - od deportacija stanovništa koje je sprovodio Josif Staljin 1940-ih do razaranja njihove prijestonice Groznog od strane Borisa Jeljcina do sadašnje brutalne vladavine moskovskog namjesnika u Čečeniji, Ramzana Kadirova.

”Umorni smo od Rusije”, dodaje 45-godišnji komandant, koji je želio da se predstavi samo ratnim imenom Torto, što je referenca za zamak koji se nalazi blizu njegovog rodnog grada u Čečeniji, koji je napustio kao mladi pobunjenik poslije Drugog čečenskog rata 2009.

Čečeni u Ukrajini
foto: REUTERS

”Rusija je poput pijanog susjeda. Jednog dana upadne vam u dom i želi da ga zapali. Uhvatite ga, on pobjegne. Sljedećeg dana dođe trijezan i moli vas za oproštaj. A onda se vrati pijan sa pištoljem i pobije vam ženu i djecu”, kazao je on.

”Ovo je treći čečenski rat - i ovog puta ćemo pobijediti”, uključuje se jedan od Tortovih vojnika, dvadesetogodišnjak koji se predstavio kao Maga. On je suprug i otac, a kaže da njegova partnerka u potpunosti podržava njegovu odluku da se bori, mada “brine za mene zna da se moramo boriti”.

Na ukrajinskoj strani se bori oko 150 do 200 čečenskih dobrovoljaca, većinom sinova emigranata i unuka boraca koji su učestvovali u Prvom i Drugom čečenskom ratu.

Podijeljeni su u tri formacije - Džohar Dudajev bataljon, nazvan po prvom postsovjetskom predsjedniku nezavisne Čečenije; Šeik Mansur bataljon, koji je na udaru kritika zbog veza sa islamističkim grupama; i jedan tajanstveniji bataljon koji sarađuje sa ukrajinskom vojnom obavještajnom službom, GUR, i čiji se pripadnici oblače u crno a čak i kada su na bezbjednom u Kijevu oni se kreću naoružani sa skijaškim maskama.

Torto kaže da mu se gade ruski čečenski borci, nazvani “kadirovci”, naročito zbog zločina sa kojima se povezuju i tvrdi da su oni u Ukrajini samo zbog novca

Strani borci u Ukrajini su saglasni da su Čečeni među najposvećenijim i da imaju ideološki pristup borbi, jednako kao i oko 200 Bjelorusa koji se bore za Ukrajinu, i mnogo više od većine dobrovoljaca sa zapada i Latinske Amerike. Ovi posljednji su u Ukrajini uglavnom zbog novca. Dobrovoljci sa zapada, uglavnom Amerikanci i Britanci, generalno su veterani iz Iraka i Avganistana, i uz par izuzetaka priznaju da su u Ukrajini jer im nije prijao civilni život i ne žele da njihovo iskustvo i obuka budu protraćeni, mada pričaju i o ispravnosti ukrajinskog cilja.

Čečeni se trenutno uglavnom bore u Bahmutu, u višemjesečnoj krvavoj borbi koja je uzrokovala veliki broj žrtava na obje strane i porede je sa sukobima u Prvom svjetskom ratu zbog njene brutalnosti. Kao strastveni poznavalac vojne istorije, Torto kaže, “to je Verden” što se odnosi na najdužu bitku u Prvom svjetskom ratu. “Pravi pakao”, dodaje Torto, koji je živio u Ukrajini od 2016. a prije toga u Njemačkoj.

Sjedimo u takozvanoj klupskoj sobi bataljona Džohar Dudajev, u podrumu u predgrađu Kijeva, razgovaramo o tome zašto se bore u ovom ratu daleko od svoje domovine, kao i o kvalitetima i karakteristikama drugih stranih dobrovoljaca koji se bore u Ukrajini protiv Rusije i šta misle o Čečenima koji se bore za Vladimira Putina, a procjenjuje se da ih je u različitim periodima otkako je Rusija napala Ukrajinu bilo oko 12 000.

Međutim, Torto i Maga nemaju dileme da se nalaze ovdje kako bi se borili za Čečeniju - poraz Rusije u Ukrajini bi neizostavno vodio do oružanog ustanka u njihovoj domovini na Sjevernom Kavkazu, tvrde oni, i ne samo tamo već širom regiona Kavkaza koji se nalazi između Azovskog mora, Crnog mora i Kaspijskog jezera. “Prije ili kasnije, svi ćemo biti slobodni”, kazao je Torto, krupni bradati čovjek.

”Vjerujte mi, kada Rusija izgubi ovaj rat sa Ukrajinom, ona ne može postojati kao država. To je nemoguće. Raspašće se”, dodaje on, što je stav koji su izrazili i bjeloruski dobrovoljci sa kojima je “Politiko” razgovarao dva dana ranije.

”Samo nam je potrebna sloboda. Narodu je potrebna sloboda”, kazao je Torto.

Čečeni u Ukrajini
foto: REUTERS

Torto kaže da mu se gade ruski čečenski borci, nazvani “kadirovci” - a naročito zločini sa kojima se povezuju. Nazvani “TikTok armija” zbog Internet promocije njihove brutalnosti, kadirovci su optuživani za silovanja, ubistva i pljačku u Buči, a u julu su optuženi za mučenje i kastraciju jednog ukrajinskog ratnog zarobljenika u Priviliji, u regionu Luganska, što su sami objavili na kanalu Telegram.

Pojedini istražitelji smatraju da su kadirovci, a Vagnerovi plaćenici, zapravo otkinuli glavu jednom ukrajinskom zatvoreniku ranije ovog mjeseca, što je objavljeno na internetu. Maga i Torto tvrde da kadirovci “nijesu pravi vojnici” već da se bore u Ukrajini samo zbog novca.

Kadirovci su korisni za Moskvu zbog propagande - upozorenja da će Rusija tretirati Ukrajinu kao Čečeniju i uništiti sve što može. Ramzanu Kadirovu pomažu da promoviše svoj imidž ratnika. TikTok armija je rijetko blizu linija fronta, ističu proukrajinski Čečeni, i samo ih koriste za operacije čišćenja kako bi sijali strah.

Pored Bahmuta, najponosniji trenuci za proukrajinske čečenske borce u dosadašnjem ratu su operacije sabotaža i izviđanja sjeverno od Kijeva na početku invazije i učešće u operacijama za oslobađanje Izijuma, na sjeveroistoku Ukrajine.

Međutim uprkos posvećenosti borbi Čečeni, za razliku od drugih stranih formacija, nijesu zvanično dio međunarodne legije, ne plaća ih ukrajinska vlada i moraju sami nabavljati opremu. “Daju nam municiju kada smo na linijama fronta”, kazao je Maga.

Kako bi ostali u borbi oni se snalaze, traže donacije i na internetu prodaju ratne predmete prikupljene na frontu. Ostale strane i ukrajinske jedinice su velikodušne, često dozvoljavajući Čečenima da zadrže lavovski dio oružja i municije koji ostanu nakon povlačenja ruskih snaga. “Rusija je naš najveći snabdjevač oružja”, kaže uz osmijeh Torto.

Ukrajinski zvaničnici na pitanje zašto ukrajinske borce tretiraju drugačije, kažu da postoje zakonski problemi pošto su oni tehnički ruski državljani. Međutim, Torto vjeruje da to ima veze sa rasprostranjenim utiskom da su Čečeni krvoločni banditi i pljačkaši.

To nije odvratilo pripadnike Džohar Dudajev bataljona niti je podrilo njihov entuzijazam za borbu, i oni se nadaju da će njihovo učešće u ovom ratu polako promijeniti način na koji mnogi Ukrajinci gledaju na Čečene.

Kada je u pitanju očekivana velika ukrajinska kontraofanziva, oni imaju velika očekivanja ali kažu da neće biti lako poraziti Rusiju, koja će mobilisati još ljudi. Međutim, borba se mora nastaviti, kazao je Torto.

”Kada čujem francuske ili njemačke eksperte kako pričaju o tome da Rusija mora biti spasena i da se ne smije dozvoliti njen raspad i kako se može izgraditi kao demokratska država, samo odmahnem glavom”, kazao je on.

Priredila: N. Bogetić

Bonus video: