Merkel: Njemačka otvorena za pregovore sa Pjongjangom

Merkelova se obratila nakon što su SAD formalno zatražile glasanje u ponedjeljak o novim sankcijama za Sjevernu Koreju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija
0 komentar(a)
Angela Merkel, Donald Tramp, Foto: Reuters
Angela Merkel, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2017. 10:21h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da bi odmah pristala na pregovore sa Sjevernom Korejom.

Ona je dodala i to da Njemačka želi da svojom "težinom" stane na kraj razvoju nuklearnog programa i raketa Sjevera, navodi Tanjug.

"Odmah bih rekla 'da' ukoliko nas upitaju da se pridružimo dogovorima", rekla je Merkelova za nedjeljnik "Frankfurter algemajne sontagscajtung", prenosi AFP.

Ona se, takođe, pozvala na model pregovora kao 2015. godine sa Iranom.

Razgovori između Irana i šest svjetskih sila doveli su do dogovora 2015. godine da Iran obuzda svoj nuklearni program, pristane na inspekcije, a zauzvrat su im ukinute neke sankcije.

"Mogu da zamislim takav format u dogovoru sa Sjevernom Korejom. Evropa i naročito Njemačka bi trebalo da budu spremne da daju veoma aktivan doprinos", rekla je Merkelova.

Kancelarka je rekla da je putem telefona razgovarala sa liderima Francuske, SAD, Kine, Južne Koreje i Japana o krizi sa Sjevernom Korejom, a očekuje se da će u ponedjeljak razgovarati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Merkelova se obratila nakon što su SAD formalno zatražile glasanje u ponedjeljak o novim sankcijama za Sjevernu Koreju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

SAD traže embargo na ulje prema Sjevernoj Koreji, zamrzavanje računa sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, zabranu tekstila i okončanje isplata sjevernokorejskim gostujućim radnicima - sve to kao odgovor na najskoriji, šesti, nuklearni test.

Očekuje se protivljenje Rusije i Kine, a Merkelova je rekla da podržava sankcije kao način da se Sjeverna Koreja dovede za pregovarački sto.

Bonus video: