Uhapšeno 288 osoba zbog ilegalne trgovine na "dark vebu"

Zaplijenjeno je 850 kilograma droge i 117 komada vatrenog oružja, navodi Europol, koji je upravljao međunarodnom operacijom

3096 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U akciji suzbijanja ilegalne svjetske trgovine na "dark vebu" - skrivenom dijelu interneta koji je nevidljiv običnim korisnicima, uhapšeno je 288 osoba i zaplijenjen 51 milion eura u gotovini i virtuelnoj valuti, saopštila je danas Evropska policijska služba (Europol) sa sjedištem u Hagu.

Policija je otkrila i blokirala nelegalnu platformu "Monopol Market" i uhapsila 288 osumnjičenih za umiješanost u kupovinu i prodaju droge na "dark vebu", koji nije vidljiv na običnim pretraživačima interneta, dodao je Europol.

Zaplijenjeno je 850 kilograma droge i 117 komada vatrenog oružja, navodi Europol, koji je upravljao međunarodnom operacijom pod nazivom "SpecTor", u kojoj je učestvovalo devet zemalja.

To je nastavak akcije njemačke policije koja je 2021. godine zaplijenila ilegalnu infrastrukturu te kriminalne maloprodajne platforme.

Europol je sakupio podatke na osnovu dokaza njemačkih vlasti i te informacije su "poslužile kao baza za nekoliko stotina istraga po zemljama", objašnjeno je u saopštenju Europola.

Hapšenje je obavljeno širom Evropske unije, u Velikoj Britaniji (158), SAD (55), a jedna osoba je uhapšena u Brazilu.

Među zaplijenjenim narkoticima bilo je više od 258 kilograma amfetamina, 43 kilograma kokaina, 43 kilograma MDMA (psihoaktivne supstance), više od deset kilograma LSD-a i tableta ekstazija.

Bonus video: