BLOG Rusija granatirala grad Nikopolj, na jugu Ukrajine

Rat u Ukrajini 435. dan

22370 pregleda 10 komentar(a)
Požar na jugoistoku Rusije u naftnoj rafineriji, Foto: Reuters
Požar na jugoistoku Rusije u naftnoj rafineriji, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2023. 21:26h
Završeno
21:19h

Rusija je tokom noći granatirala grad Nikopolj na jugu Ukrajine, saopštile su regionalne ukrajinske vlasti.

Predsjednik regionalnog savjeta Dnjepropetrovsk Nikola Lukashuk saopštio je da je u teškoj artiljerijskoj vatri uništena civilna i energetska infrastruktura u Nikopolju.

"Okupatori su gađali domove građana. Uništeno je deset privatnih kuća, zgrada, plinske peći i električne mreže", napisao je Lukashuk na Telegramu.

Nastavljene su borbe i u Bakhmutu, gradu u Donjeckoj oblasti koji je bio u epicentru moskovskog pritiska u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinska vojska odbila je 60 ruskih napada u protekla 24 sata na Bahmut, naveo je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom dnevnom izvještaju 5. maja.

Rusija je posljednjih dana pojačala udare na jug Ukrajine, ciljajući uglavnom područja Hersonske oblasti pod kontrolom ukrajinskih snaga, gdje su ove sedmice u granatiranju ubijena najmanje 23 civila. Ruske snage su granatirale i brojna naselja.

(Radio Slobodna Evropa)

12:23h

Novi požar izbio je na jugoistoku Rusije, blizu Ukrajine u naftnoj rafineriji koja je prethodne večeri pogođena dronom, javila je lokalna spasilačka služba a prenose ruske agencije.

Požar koji je zahvatio površinu od 60 kvadratnih metara primjećen je jutros u rafineriji u Ilskiju, u Krasnodarskoj oblasti, i savladan je prije dolaska vatrogasaca, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije a prenosi agencija Interfaks.

"Zaposleni u rafineriji su brzo evakuisani. Niko nije povrijeđen", navela je agencija.

Agencija TASS piše, pozivajući se na izvor unutar službi spasavanja da je požar izazvan novim napadom drona dok agencija RIA Novosti piše, pozivajući se na drugi izvor da je požar izbio zato što su se zapalili naftni proizvodi koji su procurjeli prethodnog dana nakon napada dronom.

Za sada nema zvanične izjave o uzroku požara.

Naftna rafinerija u Ilskiju juče je pogođena neidentifikovanim dronom, kazale su lokalne vlasti, što je izazvalo požar u jednom od rezervoara rafinerije koji je brzo ugašen.

Iako Ukrajina ne preuzima odgovornost ni za jedan od napada, povećanje broja napada događa se u vrijeme kada Kijev saopštava da završava pripreme za veliku proljećnu ofanzivu, koju već nedjeljama najavljuje, prenosi Frans pres.

Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničkih snaga ruske grupe Vagner, rekao je u iznenadnoj i dramatičnoj najavi u petak da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut koji pokušavaju da zauzmu od prošlog ljeta, prenosi Rojters.

Prigožin je rekao da će se povući 10. maja - okončavajući svoje učešće u najdužoj i najkrvavijoj bici rata - zbog velikih gubitaka i neadekvatnih zaliha municije.

(Beta)

Bonus video: