Protivnici monarhije u Britaniji: Nova era protesta

Kada Čarls III ove subote bude krunisan, Britanci mu neće samo klicati. Neki će i demonstrirati protiv novog kralja. U Velikoj Britaniji je podrška monarhiji sve manja

4949 pregleda 0 komentar(a)
Kralj Čarls Treći, Foto: Reuters
Kralj Čarls Treći, Foto: Reuters

Piter Tačel je borac za ljudska prava i protivnik monarhije. On je već spreman za akciju 6. maja, na dan krunisanja novog kralja. Na njegovom kućnom stolu je poster na kojem piše: „Uštede? Ukinite monarhiju.“

Tačel govori o ogromnom bogatstvu kraljevske porodice i činjenici da se ona finansira i novcem poreskih obveznika. Ali, to je samo jedna od mnogih kritika.

„Ono što je zaista nečuveno jeste da postoji tajni postupak zvani 'kraljeva saglasnost', koji kralju i njegovim nasljednicima omogućava uvid u nacrte zakona koji se tiču njihove imovine, kao i pravo da na njih stave veto.“

Protesti u prošlosti bili teško zamislivi

To je, prema mišljenju Pitera Tačela, veliki problem, jer to znači da su članovi kraljevske porodice iznad zakona.

I pored toga, javni protesti i demonstracije su za života kraljice Elizabete II bili nezamislivi. Sada je, međutim, nastupila nova era. U Jorku je u novembru 2022. jedan 23-godišnji Britanac gađao Čarlsa jajima. On je osuđen na sto sati društveno korisnog rada.

Podrška monarhiji opada

Sa stanovišta mladih, monarhija je oličenje nepravednog društva, kaže istoričarka Ana Vajtlok sa Londonskog univerziteta. Ona smatra da budućnost monarhije visi o koncu, jer je monarsima potrebna podrška stanovništva, ona se stalno smanjuje.

To pokazuju i ankete, na primjer Instituta za istraživanje javnog mnjenja JuGov. U 2013. godini, 75 odsto Britanaca je bilo za monarhiju kao oblik vladavine. Danas ih je samo 58 odsto.

Podrška je još manja među mladima između 18 i 24 godine. U toj starosnoj grupi broj onih koji su za monarhiju se u poslednjih deset godina prepolovio, sa 64 na 32 odsto.

Kralj Čarls III ne mora da plaća porez na nasljedstvo

Grejem Smit veruje da će monarhija biti ukinuta još dok je kralj Čarls živ. Smit je šef organizacije „Republika“ koja vodi kampanju za ukidanje monarhije. On želi da vidi izabranog predsjednika na čelu države i nema mnogo dobrog da kaže o kraljevskoj porodici.

„Nismo otišli predaleko ako kažemo da je monarhija korumpirana. I to zato što članovi kraljevske porodice stalno zloupotrebljavaju javna sredstva za lične izdatke i troškove. Oni zloupotrebljavaju i svoj položaj kako bi bili izuzeti iz mnogih zakona. I naravno, izbjegavaju poreze“, kaže Smit.

Kada je Čarls naslijedio kraljičino bogatstvo, trebalo je da plati poreze na nasljedstvo i to je milionska suma. Ali - kralj ne mora da plaća taj porez.

Jednostavan prelazak iz monarhije u republiku?

Grejem Smit smatra da će prelazak u republiku biti relativno jednostavan kada većina to bude htjela. Tada bi mogao da se održi referendum, a onda bi parlament samo trebalo da donese zakonsku odluku o ukidanju monarhije i uvođenju republike.

To nije tako daleko. Na krunidbenoj procesiji u subotu će biti prisutni i protivnici monarhije koji će držati transparente i skandirati: „Not My King!“ - „To nije moj kralj!“

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Bonus video: