Ugled Švajcarske se topi

Predivna priroda, ukusna čokolada, precizni satovi: Švajcarska u ispitivanjima javnog mnjenja uživa dobar ugled. Ali, taj ugled je narušen, a razlog je prije svega švajcarska politika nakon ruskog napada na Ukrajinu

6735 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kad Švajcarci u posljednje vrijeme naglašavaju svoju neutralnost i žele specijalan status, strane diplomate i političari se čude. Ugled Švajcarske se topi.

"Naši susjedi će se ubuduće još više pitati koliko Švajcarskoj treba politički izaći u susret", kaže politikolog Kristof Frej sa Univerziteta u Sankt Galenu. I upozorava: "Na putu smo da izgubimo prijatelje".

Trgovina sirovinama i novac oligarha

Kad je počeo rat Rusije protiv Ukrajine, vlada u Bernu je naglašavala da je Švajcarska neutralna i da ona neće pomagati Ukrajini. Zbog pritiska iz inostranstva ipak je došlo do zaokreta, ali Fraj kaže da vlada u tome učestvuje nevoljno. "Recimo kod trgovine sirovinama vlasti se ponašaju tako kao da ne znaju koliko je Rusiji važna trgovina preko Švajcarske", kaže Frej za njemačku novinsku agenciju dpa.

Do kraja 2022. u Švajcarskoj je zbog sankcija blokirano gotovo osam milijardi franaka novca koji pripada Rusima bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu. Ali, pretpostavlja se da u švajcarskim bankama ima još mnogo više novca koji pripada ruskim oligarsima.

Švajcarska uz to zabranjuje predaju municije Ukrajini koju je ona prodala saveznicima. U Njemačkoj su ljuti i zbog olakog propuštanja migranata u Njemačku, a finansijski svijet je ljut zbog ograničavanja prava dioničara prilikom spasavanja banke Kredi Svis. U pripremi su brojne tužbe.

Švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova uočava samo kritične primjedbe u medijima. "Mediji, istina, imaju određeni uticaj na imidž neke zemlje, ali oni nisu jedini faktor", odgovorilo je Ministarstvo na upit agencije dpa. "Do sada nemamo nikakvih naznaka nekog osjetnog pogoršanja opšteg utiska o tome kako nas doživljavaju, a koji bi imao trajno negativne posljedice".

Ne da municiju Ukrajini

Ali, kritike dolaze iz uticajnih krugova. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je recimo u januaru u Davosu izjavio: "Ne radi se samo o neutralnosti. Radi se o pravu na samoodbranu". A predsjednik Minhenske konferencije o bezbjednosti Kristof Hojzgen je rekao: "Neutralnost, po mom mišljenju, potiče iz prošlog vijeka". Švajcarska, smatra, mora da pomogne u odbrani međunarodnog pravnog poretka.

"Sankcije su samo onoliko jake koliko je jaka politička volja koja stoji iza njih", izjavio je američki ambasador Skot Miler za list "Noje Cirher cajtung". Švajcarska bi mogla da blokira 50 ili 100 milijardi franaka više novca koji pripada ruskim oligarsima, smatra on. "Od Švajcarske očekujemo da u određenim situacijama preskoči svoju neutralističku sjenku", izjavio je njemački ambasador Mihael Fliger.

"Švajcarska je masakrirala svoj ugled", ocijenio je švajcarski poslanik iz stranke Zelenih Gerhard Endrju kada je švajcarski parlament donio odluku da ne ukine zabranu da saveznici municiju koje su kupili od Švajcarske mogu da predaju Ukrajini. Na spisku zemalja koje pomažu Ukrajini, a koji vodi Institut za svjetsku privredu u njemačkom Kilu, Švajcarska je na 21. mjestu od 40 zemalja (stanje 24.2.2023). Radi se o humanitarnoj, finansijskoj i vojnoj pomoći.

Prekinuti pregovori s Evropskom unijom

Švajcarska za sebe uvijek zahtijeva posebnu ulogu. Ona rado vodi svoju politiku – osim kada se radi o privredi i pristupu tržištima. Ujedinjenim nacijama je pristupila tek 2002. godine, a iako je u sred Evrope, ona ne želi da pristupi Evropskoj uniji – 2021. je prekinula višegodišnje pregovore o aktuelizovanju bilateralnih ugovora.

"Mi smo od posebnog slučaja postali remetilački slučaj i moramo da pazimo da, držeći se čvrsto priča iz prošlosti, ne postanemo socijalni slučaj", upozorava politikolog Frej.

Ipak, Švajcarska još uvijek u istraživanjima javnog mnjenja uživa veliki ugled. Johana Golnhofer, direktorka Instituta za marketing Univerziteta u Sankt Galenu, kaže: "Ugled neke marke ili neke države – to su asocijacije u glavi. One se veoma sporo mijenjaju i moralo bi godinama nešto da se događa. Inače, na kraju malo toga ostane u sjećanju. Švajcarska se prepoznaje kao sigurna luka, kao zemlja povezana s prirodom, kao pouzdana zemlja. To se kratkoročno neće uništiti".

NATO štiti i Švajcarsku

Za promovisanje ugleda Švajcarske u inostranstvu nadležno je jedno odjeljenje u švajcarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Sve je u najboljem redu, saopšteno je odatle nakon njihovog najnovijeg ispitivanja u decembru 2022: Švajcarska je i dalje na prvom mjestu, ispred Njemačke, Švedske, Velike Britanije i drugih zemalja. Ali, u ispitivanju instituta Ipsos o ugledu zemalja u svijetu, Njemačka je u novembru 2022. bila na prvom mjestu, a Švajcarska na sedmom.

Politikolog Frej smatra da Švajcarska mora nešto da preduzme. "Kao bogata, višestruko privilegovana zemlja, moramo konačno da uzmemo u ruke znatno više novca, i za humanitarnu pomoć i za bezbjednost". On se zalaže za to da Švajcarska sufinansira NATO, jer ona profitira od toga što NATO finansira bezbjednost svuda oko nje. "NATO je u određenom smislu kuglof, a Švajcarska je ona rupa u sredini", kaže američki ambasador Miler.

"Švajcarska obično istrajava na svojim stavovima sve dok je to moguće i često reaguje tek na snažan pritisak spolja", kaže Dijana Ingenhof, profesorka za organizacionu komunikaciju i javnu diplomatiju na švajcarskom univerzitetu u Frajburgu u izjavi za dpa. "Mi bismo morali da siđemo s velikog konja i prihvatimo činjenicu da smo i mi na putu da postanemo normalna evropska zemlja", zaključuje politikolog Frej.

Bonus video: