Ukrajinske zastave dozvoljene u Berlinu na proslavi godišnjice završetka Drugog svjetskog rata

Policija je bila zabranila i ukrajinsku i rusku zastavu tokom proslave koja će se održati 8. maja, na godišnjicu kapitulacije nacističke Njemačke 1945. godine, a i 9. maja, na sam dan završetka tog rata za bivši Sovjetski Savez

3250 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemački sud je poništio zabranu berlinske policije za isticanje zastava Ukrajiine oko tri sovjetska spomenika u tom gradu tokom proslava godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Policija je zabranila i ukrajinsku i rusku zastavu tokom proslave koja će se održati 8. maja, na godišnjicu kapitulacije nacističke Njemačke 1945. godine, a i 9. maja, na sam dan završetka tog rata za bivši Sovjetski Savez, da bi se omogućil da se "te svečanosti sjećanja i poštovanja tih spomenika sačuvaju od uticaja rata u Ukrajini".

Ali jedna ukrajinska organizacija je kritikovala odluku suda da dopusti zastave Ukrajine. Ta organizacija je upozorila na "opasnost od isticanja ukrajinske zastave, defilea i vojnih pjesama" kod spomenika, prenijela je policija.

Što se tiče ruskih zastava, policija je jednostavno nagovijestila da za sada niko nije na sudu osporio njihovu zabranu i da ne može da prejudicira šta će se desiti do 8. maja.

Bonus video: