BLOG Vagner neće napustiti Bahmut

Rat u Ukrajini 437. dan

38977 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Lider ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin, Foto: Reuters
Lider ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2023. 21:32h
Završeno
15:00h

Lider ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da je dobio obećanje iz Moskve da će dobiti više municije i naoružanja za nastavak borbi u ukrajinskom gradu Bahmut, pošto je zaprijetio da će se njegovi pripadnici povući sa tog područja.

Prigožin je u petak na video snimku izrazio veliko nezadovoljstvo prema rukovodstvu ruske vojske, i zakleo da će njegove snage napustiti Bahmut, epicentar borbi u Ukrajini, ako ne dobiju veću podršku.

On je takođe optužio visoku vojnu komandu da je odgovorna za "desetine hiljada" Rusa ubijenih i povređenih u Ukrajini i dodao da postoji "prijetnja od velike ukrajinske ofanzive uz pomoć oružja koje je isporučio Zapad".

"U subotu uveče smo dobili borbeni nalog. Obećali su (ruske snage) da će nam dati svu municiju i naoružanje koje nam je potrebno za nastavak operacija", rekao je Prigožin u audio poruci koju je danas prenijela njegova pres služba.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Maljar rekla je u subotu da je "ruski neprijatelj nastavio da koncentriše svoje glavne napore u sektoru Bahmuta i da traži resurse za jačanje svojih kapaciteta".

Vagnerovi borci su na prvoj liniji fronta u borbi za grad Bahmut u istočnoj Ukrajini, gdje su obje strane pretrpjele velike gubitke.

Uprkos strateškom značaju koji stručnjaci osporavaju, Bahmut je postao simbol borbe za kontrolu industrijskog regiona Donbasa, koji se sastoji od regiona Luganska i Donjecka. Rusija je te region anektirala ali nije preuzela potpunu kontrolu nad tim područjem.

(BETA)

11:17h

Ruska administracija na poluostrvu Krimu saopštila je danas da je tokom noći odbila napad oko 10 ukrajinskih dronova na Sevastopolj.

"Tokom noći jedinice protivvazdušne odbrane i elektronske borbe odbile su novi napad na Sevastopolj", rekao je guverner grada Mihail Razvojajev.

On je u poruci na Telegramu naveo da je Ukrajina lansirala "više od deset dronova".

"Nijedna infrastruktura u gradu nije pretrpjela štetu", dodao je Razvojajev.

Dan ranije, ruske vlasti su saopštile da su oborile ukrajinsku balističku raketu iznad Krima.

(BETA)

08:34h

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin kazao je da će njegove privatne snage nastaviti da se bore u ime Moskve i pošto se povuku iz istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

"Vagnerovi borci biće sačuvani za sljedeće operacije u interesu Rusije", prenose ruski državni mediji citirajući Prigožina.

U velikom mimoilaženju s Kremljom Prigožin je u videu objavljenom u petak najavio da će povući svoje borce iz Bahmuta zbog nedostatka municije.

Često opisivana kao privatna vojska predsjednika Rusije Vladimira Putina, snage Vagnera su korišćene u ruskim vojnim operacijama u više zemalja.

Položaje Vagnera u Bahmutu navodno će od naredne srijede preuzeti borci čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

08:25h

Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju upozorila je da je situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, postala "sve nepredvidljivija i potencijalno opasna".

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je na preduzimanje mjera za njen siguran rad.

On je izdao upozorenje s obzirom na to da su u toku evakuacije u obližnjem gradu Enerhodaru, koje je naredio lokalni proruski čelnik.

"Opšta situacija u području nuklearne elektrane Zaporožje postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna", naveo je Grosi.

"Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarne nuklearne bezbjednosti i bezbjednosnih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće i sa njom povezane posljedice za stanovništvo i okolinu", naveo je Grosi.

08:20h

Brojne eksplozije potresle su jutros nekoliko mjesta širom Krima, koji je Rusija anektirala, saopštiliu su ruski i ukrajinski mediji.

Ruski društveni mediji javljaju da sistemi protivvazdušne odbrane odbijaju napade.

Na Telegram kanalu povezanim s ruskim agencijama, navodi se da je Ukrajina poslala više bespilotnih letjelica na Krim i da je ruska protivvazdušna odbrana oborila najmanje jedan iznad luke Sevastopolj.

Prema prvim informacijama, nije bilo žrtava.

Prema ukrajinskim Telegram kanalima, eksplozije su se dogodile u Sevastopolju i Sakiju, gdje Rusija ima vazdušnu bazu, kao i na nekoliko drugih mjesta na poluostrvu Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Agencija Rojters nije mogla nezavisno da provjeri izvještaje.

Izmjena: 09:27h

Bonus video: