Šolc: Nagraditi napredak balkanskih država ili EU gubi privlačnost

Kako je ocijenio, ta obećanja može da ostvari iskrena i otvorena politika proširenja

4302 pregleda 9 komentar(a)
Olaf Šolc, Foto: Reuters
Olaf Šolc, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) treba da održi obećanje o prijemu u članstvo svih država Zapadnog Balkana, poručio je njemački kancelar Olaf Šolc.

"Mi smo se odlučili za veliku Evropu, mi smo građanima zapadnobalkanskih država, Ukrajini, Moldaviji i perspektivno Gruziji rekli: "Vi pripadate nama, mi želimo da vi budete dio EU"“, podsjetio je Šolc tokom govora o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu.

On je naglasio da nije riječ samo o altruizmu, već i o evropskoj vjerodostojnosti i racionalnosti.

"Riječ je o tome da mir u Evropi, nakon ovih velikih prekretnica i ruskog groznog rata, bude zauvijek i trajno osiguran, barem trajno. Geopolitički se Evropa mjeri po tome da li je svoja obećanja prema neposrednim susjedima ispunila“, kazao je Šolc, prenosi N1.

Kako je ocijenio, ta obećanja može da ostvari iskrena i otvorena politika proširenja.

"Prije svega su u pitanju države Zapadnog Balkan čiji je pristup počeo prije, vjerujte mi, punih dvadeset godina, tada im je to stavljeno kao realna perspektiva“, podsjetio je njemački kancelar.

Šolc je poručio da otpočeti proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova treba dalje podsticati, kao i da treba nastaviti sa reformama u svim zemljama kandidatima.

On je dodao da treba nagraditi i „političku hrabrost“ Sjeverne Makedonije.

"Napredak se mora s naše strane nagraditi, inače će kompletna politika proširenja izgubiti svoju privlačnost, a EU svoj uticaj“, upozorio je Šolc.

U Evropi se 9. maj obeležava i kao Dan Evrope u znak sećanja na objavljivanje deklaracije kojom je tog dana 1950. godine francuski šef diplomatije Robert Šuman pozvao na uspostavljanje novog poretka među evropskim zemljama, nakon čega je uspostavljena Evropska komisija za ugalj i čelik.

Iz te komisije je nastala Evropska ekonomska zajednica, a 1991. u Mastrihtu je proglašena Evropska unija.

Bonus video: