Sjenka na aukcijsku prodaju nakita: Bogaćenje od imovine Jevreja koji su bježali iz nacističke Njemačke

Aukcijska kuća je saopštila da će prihodi ostvareni prodajom jedne od najvećih kolekcija nakita biti namijenjeni bečkom muzeju umetnosti Hajdi Horten, dobrobiti djece i medicinskim istraživanjima

7101 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aukcijska kuća Kristi pokrenula je danas prodaju stotina komada nakita austrijske milijarderke Hajdi Horten čiji se muž, njemački poslovni čovjek, obogatio trgovinom imovinom koju su prodali Jevreji dok su bježali iz nacističke Njemačke.

Više od 700 komada nakita koji su bili u vlasništvu te austrijske mecene (1941-2022) nalaze se u ovoj kolekciji čija vrijednost je procijenjena na više od 150 miliona dolara.

Aukcijska kuća je saopštila da će prihodi ostvareni prodajom jedne od najvećih kolekcija nakita biti namijenjeni bečkom muzeju umetnosti Hajdi Horten, dobrobiti djece i medicinskim istraživanjima.

Kristi je, suočena sa sve većim kritikama zbog aukcije, saopštila da planira da dio svog profita od prodaje uloži i u obrazovanje o holokaustu.

Prodaja je nešto ranije otvorena za kupovinu preko interneta ali će zainteresovani koji nakit žele da kupe lično moći to da učine danas i u petak u luksuznom hotelu u Ženevi.

Među ponuđenim artiklima će biti izvanredni komadi iz 20. vijeka koje su potpisali Kartje, Hari Vinston, Buaven i Van Klif i Arpel, kao i velika selekcija perli, komada od žada i kreacija Bulgari iz 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih.

Austrijska milijarderka umrla je u junu 2022. godine, nekoliko dana pošto je u Beču otvorila privatni muzej umjetnosti gdje je predstavljena njena umjetnička kolekcija. Prema Forbsu njeno bogatstvo je iznosilo 2,9 milijardi dolara.

Ona je rođena u Beču, ćerka gravera, radila je u advokatskoj kancelariji prije nego što je pohađala školu za hotelijerstvo.

Prema kući Kristi srela je svog budućeg supruga, više od 30 godina starijeg od nje, dok je bila na odmoru sa roditeljima u jednom austrijskom selu, i udala se za njega 1966. godine.

Horten, vlasnik jedne od najvećih robnih kuća u Njemačkoj, umro je 1987. u Krolju, u švajcarskom kantonu Tičino, gdje se nalazi fondacija koja nosi njegovo ime.

Fondacija ga opisuje kao preduzetnika obdarenog oštrim smislom za socijalnu odgovornost koji je krajem 1950-ih pokrenuo prvi njemački supermarket.

Na vebsajtu kantona Tičino navodi se da je on izgradio svoju imperiju od 1930-ih tokom kojih je stekao mnoga vlasništva.

On je 1936, tri godne poslije dolaska Adolfa Hitlera na mjesto nemačkog kancelara, preuzeo tekstilnu kompaniju Alsberg sa sjedištem u Duizburgu poslije bjekstva njenih jevrejskih vlasnika, poslije čega je preuzeo više drugih prodavnica koje su pripadale Jevrejima prije rata.

Kasnije su ga neki optužili da je profitirao od "arijenizacije" jevrejskih dobara (mjerama kojim se prebacivalo vlasništvo firmi koje su pripadale osobama jevrejskog porijekla).

"Poslije kraja Drugog svjetskog rata uhvatili su ga Britanci i internirali do 1948. u ustanovi na zapadu Njemačke", navodi se u saopštenju kantona Tičino.

Prema izvještaju koji su u januaru 2022. objavili istoričari koje je unajmila fondacija Horten, među kojima je bio i Peter Heres, on jeste bio član nacističke partije, prije nego što je isključen i komitet za denacifikaciju ga je potom oslobodio odgovornosti.

Međutim, porijeklo njegovog bogatstva koje je njegova supruga naslijedila baca sjenku na ovu veliku aukcijsku prodaju, i neki istoričari su je kritikovali u medijima.

Bonus video: