Parada naglasila Putinovu izolovanost

Proslava Dana pobjede ove godine manjeg obima, lider Kremlja rekao da je Zapad pokrenuo rat protiv Rusije

19750 pregleda 136 reakcija 20 komentar(a)
Putin sa liderima Kazahstana, Kirgistana i Jermenije juče u Moskvi, Foto: Rojters
Putin sa liderima Kazahstana, Kirgistana i Jermenije juče u Moskvi, Foto: Rojters

Rusija je juče ispalila krstareće rakete na Kijev i organizovala vojnu paradu na Crvenom trgu proslavljajući pobjedu u Drugom svjetskom ratu, ali je ceremonija bila skromnija nego inače usljed nedostatka ljudstva i naoružanja na frontu u Ukrajini.

U žustrom desetominutnom govoru ispred Kremlja, predsjednik Vladimir Putin je grmio protiv "zapadnih globalnih elita" i rekao da je civilizacija na "odlučujućoj prekretnici", prenio je Rojters.

"Protiv naše domovine je pokrenut pravi rat", rekao je ruski lider, koji je prošle godine naredio invaziju na Ukrajinu, u kojoj su ubijene hiljade civila, a gradovi sravnjeni sa zemljom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče je boravila u posjeti Kijevu, gdje je Ukrajinu opisala kao "srce koje kuca evropskim vrijednostima".

Ursula fon der Lajen i Zelenski u Kijevu
Ursula fon der Lajen i Zelenski u Kijevufoto: Reuters

CNN ocjenjuje da je njena posjeta naglasila Putinovu izolovanost od Evrope i Zapada, navodeći da su među njegovim najistaknutijim gostima na proslavi Dana pobjede bili lideri Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji je pod sankcijama EU, centralnoazijski čvrstorukaš Emomali Rahmon iz Tadžikistana i dinastički vođa petrodržave Serdar Berdimuhamedov iz Turkmenistana.

Praznik u znak sjećanja na pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu je najznačajniji dan u kalendaru Rusije na čelu sa Putinom, koji invaziju na Ukrajinu upoređuje sa ruskom borbom protiv nacista, podsjeća Rojters. Ukrajina, koja je pretpjela proporcionalno veće gubitke od Rusije u II svjetskom ratu, to vidi kao zloupotrebu zajedničke istorije da bi se opravdala agresija.

Parada je bila puna tradicionalne pompe, ali manjeg obima u odnosu na prethodne godine. Umjesto falangi modernih borbenih tenkova, trgom se kotrljao jedan "t-34" iz II svjetskog rata. Uobičajeno nadlijetanje borbenih aviona je otkazano.

Osmogodišnja Ruskinja juče na proslavi Dana pobjede u Moskvi
Osmogodišnja Ruskinja juče na proslavi Dana pobjede u Moskvifoto: Reuters

Iz bezbjednosnih razloga, nakon napada dronovima, uključujući onaj na citadelu Kremlja prošle nedjelje, parade su u nekim gradovima bile manjeg obima ili su otkazane.

Prigožin: Putin da ne vjeruje generalima

Putinovu poruku je poremetila i nova, psovkama prožeta tirada vođe privatne ruske vojske Vagner Jevgenija Prigožina, upućena ruskim generalima zato što nisu dali dovoljno naoružanja njegovim snagama.

"Juče je stiglo naređenje u kojem je jasno rečeno da ćemo ako napustimo položaje (u Bahmutu), biti smatrani izdajnicima domovine", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci. "Ali ako ne dobijemo municiju, napustićemo položaje i pitati ko stvarno izdaje domovinu".

Prigožin je juče doveo u pitanje sposobnost ruskih vlasti da zaštite zemlju od ukrajinske kontraofanzive. On je na snimku objavljenom na Telegramu rekao i da ruski generalni pokušavaju da "obmanu" Putina, prenio je "Politiko".

Prigožin sa pripadnicima Vagnera
Prigožin sa pripadnicima Vagnerafoto: Reuters

Prigožin je ranije oštro kritikovao ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova, ali je izbjegavao lične kritike na račun Putina. Analitičari kažu da njegovo ponašanje djeluje kao pokušaj da izbjegne krivicu za nedostatak brzog uspjeha, borba u Bahmutu traje deset mjeseci, i da širi dezinformacije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da ruske snage nisu zauzele Bahmut uprkos zacrtanom roku koji bi Putinu donio ratni trofej za Dan pobjede. Za Rusiju je osvajanje Bahmuta odskočna daska za zauzimanje drugih gradova na industrijskom istoku Ukrajine.

Zelenski je iskoristio jučerašnji dan i posjetu Fon der Lajenove da demonstrira raskid sa Moskvom.

"Naši napori za jedinstvenu Evropu, za bezbjednost i mir, moraju biti jednako snažni kao želja Rusije da uništi našu bezbjednost, našu slobodu, našu Evropu", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare. On je agresiju Rusije uporedio sa agresijom Hitlerove Njemačke.

Kina u kontaktu sa svim stranama

Sve veća diplomatska izolovanost Rusije dovela je do njenog približavanja Kini, čiji je ministar spoljnih poslova Ćin Gang juče rekao da će Peking zadržati linije komunikacije sa svim stranama u ratu u Ukrajini težeći prekid vatre.

"Kao stalna članica Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija i odgovorna velika zemlja, Kina neće ni posmatrati požar sa druge obale niti dolivati ulje na vatru", rekao je Ćin na konferenciji za novinare sa njemačkom koleginicom Analenom Berbok tokom posjete Berlinu.

Evropske države kritikuju Kinu zato što slanje ruskih trupa u Ukrajinu nije opisala kao invaziju niti pozvala na njihovo povlačenje.

Ukrajina je odlučila da Dan pobjede slavi 8. maja, u još jednoj demonstraciji raskida sa Moskvom

Rusija je intenzivirala napade u iščekivanju ukrajinske kontraofanzive nakon što je u zimskoj kampanji snaga Moskve zauzeto malo teritorije uprkos najkrvavijim kopnenim borbama u Evropi od II svjetskog rata.

Rusija nacističku predaju 8. maja 1945. obilježava sjutradan, jer je stupila na snagu kada je u Moskvi već bila prošla ponoć. Ukrajina je u ponedjeljak objavila da će Dan pobjede slaviti 8. maja, u još jednoj demonstraciji raskida sa Moskvom. Njene vlasti su proglasile 9. maj za Dan Evrope, koji Evropska unija obilježava u znak sjećanja na poslijeratni integracioni pokret koji je doveo do osnivanja tog bloka.

"Ukrajina se hrabro bori za ideale Evrope koje slavimo danas", rekla je Ursula fon der Lajen.

Bonus video: