”Operacija identifikuj me”

Interpol traži pomoć javnosti za rješavanje starih slučajeva ubistva 22 žene

12533 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Neriješena ubistva 22 žene su tema apela za informacije koje je juče uputila globalna policijska agencija Interpol, zajedno sa belgijskom, njemačkom i holandskom policijom.

”Zajedničko za ove 22 žene jeste to što nijedna od njih nije identifikovana i što su sve vjerovatno preminule usljed nasilnog čina”, kazala je Suzan Hitčin, koordinatorka Interpolovog odsjeka za DNK nakon objavljivanja snimka nazvanog “Operacija identifikuj me”.

Interpol
foto: Beta/AP

Tijela žena su nađena u Belgiji, Holandiji ili Njemačkoj, ali moguće je da potiču iz drugih država, kazala je ona. Takođe je moguće da su tijela pomjerana kako bi opstruirali istragu.

Najstariji je slučaj “djevojke na parkingu” i odnosi se na mladu ženu između 13 i 20 godina, koju su pronašli planinari 1976. godine u Holandiji, a policija smatra da potiče iz Njemačke. Policija procjenjuje da je preminula iste godine kada je nađeno njeno tijelo.

Drugi slučaj je o ženi čije je tijelo nađeno u Belgiji prije skoro 32 godine. Tijelo je otkriveno u bunaru u gradu Holbeku, oko 40 kilometara od Brisela. Moguće da je tijelo bilo u bunaru oko dvije godine.

Operacija se fokusira na ženske žrtve pošto su “žene znatno više na udaru rodnog nasilja, poput seksualnih napada, trgovine bijelim robljem i porodičnog nasilja”, objasnila je Hitčin.

”U sličnim istragama, utvrđivanje identiteta žrtava na kraju je dovelo do hapšenja osumnjičenog”, navela je u saopštenju Anja Alendorf iz njemačke policije.

Hitčinova je kazala da će Interpolova globalna mreža doprijeti do šire javnosti i može dovesti do toga da neko prepozna voljenu osobu, prijateljicu ili koleginicu.

Bonus video: