Šreder na prijemu u ruskoj ambasadi

Bivši njemački kancelar na udaru medija zbog toga što je prisustvovao svečanom događaju povodom Dana pobjede

9205 pregleda 3 komentar(a)
Grafit u Berlinu 2. aprila 2022. godine, Foto: Rojters
Grafit u Berlinu 2. aprila 2022. godine, Foto: Rojters

U njemačkim medijima objavljene su fotografije bivšeg kancelara Gerharda Šredera, koji odbija da se odrekne svog prijateljstva i poslovnih veza sa Vladimirom Putinom, sa prijema u ruskoj ambasadi u Berlinu gdje je bio počasni gost.

Šreder i njegova supruga So-jeon Šreder Kim, navodno su događaju održanom u utorak prisustvovali zajedno sa Egonom Krencom, 86, posljednjim komunističkim liderom Istočne Njemačke (GDR). Krenc je poslije pada Berlinskog zida osuđen šest i po godina zatvora zbog zločina komunističkog režima, uključujući i ubistva ljudi koji su pokušali da pobjegnu iz GDR, podsjeća “Gardijan”.

Među drugim gostima bili su lideri ekstremno desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i visoki članovi krajnje lijeve partije “Ljevica”. Prema pisanju njemačkih medija gostima su posluženi šampanjac i kavijar.

Fotografije Šredera i drugih gostiju u ambasadi - na prijemu povodom Dana pobjede, procurile su tabloidu “Bild”. Veteranski kolumnista lista Franc Jozef Vagner ljutito je komentarisao Šrederovo prisustvo. “Naš bivši kancelar jede kavijar dok Putin kolje ljude, kidnapuje djecu, dozvoljava silovanje žena. Svaka razumna osoba mogla bi osjetiti miris smrti u ambasadi. Gerhard Šreder je izgubio čulo mirisa”, napisao je on.

Šreder Kim je za magazin “Špigl” potvrdila da je sa suprugom prisustvovala događaju i kazala da je “zgranuta” što bi to moglo naići na prezir.

”Gardijan” podsjeća da je Šredera izolovala njegova partija, socijaldemokrate, zbog odbijanja da osudi Putinovu invaziju na Ukrajinu i zbog njegovih dugogodišnjih veza sa ruskom industrijom gasa.

Međutim, pokušaji njegovog izbacivanja iz partije nijesu uspjeli.

Bonus video: