Švajcarsko selo napušteno jer mu prijeti odronjavanje planine

Opština Albula je u petak proglasila uzbunu i zabranila pristup selu

11730 pregleda 0 komentar(a)
Selo Brienc u Švajcarskoj, Foto: Reuters
Selo Brienc u Švajcarskoj, Foto: Reuters

Malo selo Brienc na jugoistoku švajcarskih Alpa, potpuno je napušteno, jer je ugroženo sada već neminovnim odronjavanjem čitavog dijela planine.

"U selu više nema nikoga", potvrdio je Kristijan Gartman, menadžer za komunikacije opštine Albula u kojoj je to selo, prenijela je švajcarska novinska agencija "Kistoun-ATS".

Lokalni zvaničnici i hitne službe su provjerili da li su sva 84 stanovnika i stoka napustili selo i da su sve kuće i stanovi i štale zaista prazni.

Opština Albula je u petak proglasila uzbunu i zabranila pristup selu.

Pokretanje odrona se očekuje u roku od četiri do 14 dana, kažu u opštini.

Švajcarska Savezna služba za civilno vazduhoplovstvo (FOCA) objavila je "privremeno ograničenje korišćenja vazdušnog prostora" u prečniku od 3,5 kilometara ko sela, uključujući i dronove, da se ne bi ometale moguće aktivnosti interventnih snaga na zemlji i u vazduhu.

Zatvaranje vazdušnog prostora trajaće do 17. maja pred ponoć, saopštila je OFAC.

Dva miliona kubnih metara stijena prijeti da se surva narednih dana, a teško je predvidjeti razmjere štete koja će nastati. Nadležni namjeravaju da zatvore i nekoliko puteva i željezničku prugu.

Evakuacija 84 stanovnika Brienca, u kantonu Grions, 30-tak kilometara od Davosa i 50-tak od Sen Morica, počela je u utorak.

Nije se očekivalo da će evakuacija biti već ove nedjelje, ali su je vlasti ubrzale jer je utvrđeno da se milioni tona stijena koje prijete selu, kreću brže nego što su stručnjaci ranije procjenjivali.

Nebrojeni komadi stijena veličine manjih kuća su se već skotrljali na livade iznad sela, a kamenje i male gromade stalno se sjuruju niz planinu.

Stručnjaci ne mogu da predvide kako će se odroniti čitava strana planine koja se vidno odvaja.

Najvjerovatniji je veliki broj odrona od po nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada kubnih metara stijena.

Moguće je i sporo, ali dugotrajno odronjavanje - "kršni tok" koji takođe može oštetiti selo.

Po mišljenju stručnjaka, brzo i veliko klizište, veće od 500.000 kubnih metara stenja, mnogo je manje vjerovatno, ali se ne može isključiti.

To selo je "u pokretu od davnina", jer čitava "terasa" na kojoj je izgrađeno neumoljivo klizi ka dolini, podsjeća opština na svom sajtu.

Tokom proteklih 100 godina, Brienc se zaista pomjerao za po nekoliko santimetara godišnje, a tokom proteklih 20 godina to kretanje je naglo ubrzano.

Bonus video: