BLOG Zelenski sa Makronom u Parizu, iz Berlina poručio da cilj kontraofanzive nije napad na Rusiju

Rat u Ukrajini – 444. dan

22745 pregleda 9 komentar(a)
Zelenski i Makron, Foto: Reuters
Zelenski i Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2023. 21:46h
Završeno
21:38h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je večeras u Francusku, na večeru u Parizu sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Francusko predsjedništvo je ranije saopštilo da će Makron na sastanku ponovo potvrditi vojnu i humanitarnu podršku Francuske Ukrajini, prenosi Rojters.

Zelenskog su dočekale francuska premijerka Elizabet Born i šefica francuske diplomatije Katrin Kolona.

f
foto: Reuters
15:28h

Moskva je danas saopštila da su dvojica ruskih vojnih zvaničnika poginula na frontu u Ukrajini.

Pukovnici Vjačeslav Makarov i Jevgenij Brovko "herojski" su poginuli u Ukrajini, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu.

Ovakva saopštenja ruske vojske su rijetka.

Posljednjih dana su intenzivirane borbe pošto Moskva tvrdi da je odbila ukrajinski napad na 95 kilometara dugoj liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom posljednjeg dana neprijatelj masovno pokušao da probije odbranu ruskih trupa, sjeverno i južno od Bahmuta.

"Svi napadi su odbijeni", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

(BETA)

13:11h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas u Berlinu da je cilj kontraofanzive, koju njegova zemlja priprema, da oslobodi teritorije koje je okupirala Rusija, a ne da napadne teritoriju te zemlje.

On je tokom konferencije sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom rekao da je cilj njegove zemlje da oslobodi teritorije unutar svojih međunarodno priznatih granica.

Šolc je rekao Zelenskom da će Njemačka podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Zelenski je u Berlinu dočekan uz vojne počasti, a to je njegova prva posjeta Njemačkoj otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

(BETA)

13:07h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske snage pokušale da probiju njenu odbranu u gradu Bahmutu u protekla 24 sata, javile su ruske novinske agencije, a prenio Rojters.

"Svi napadi jedinica Oružanih snaga Ukrajine su odbijeni. Proboja ruskih trupa nije bilo", rekao je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, a prenosi Interfaks.

Ministarstvo odbrane saopštilo je i da je izvelo udare dugog dometa na ukrajinski grad Ternopolj, ciljajući "jedinice ukrajinskih oružanih snaga i skladišta municije".

13:06h

Rat u Ukrajini ušao je u 444. dan - šta se dešavalo na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: