U Strazbur po roditeljska prava

Lezbijski par iz Albanije bori se za zajedničko roditeljstvo za kćerke bliznakinje

8977 pregleda 4 komentar(a)
Ahmetaj i Mara u Tirani, Foto: Rojters
Ahmetaj i Mara u Tirani, Foto: Rojters

Lezbijski par iz Albanije koji se bori kako bi dobio status zajedničkog roditeljstva za njihove kćerke blizankinje predočiće slučaj Evropskom sudu za ljudska prava ukoliko najviši sudovi u toj zemlji donesu odluku protiv njih.

Alba Ahmetaj i Edlira Mara, prema albanskom zakonu, ne mogu obje biti registrovane kao roditelji dvogodišnjih djevojčica a one odbijaju da se Mara - koja je biološki roditelj - izjasni kao samohrana majka.

”Ne tretiraju nas kao ostale građane, mi smo drugorazredni građani”, kazala je za Rojters 43-godišnja Ahmetaj.

U odsustvu zajedničkog priznanja, ukoliko se desi da osoba koja je roditelj pred zakonom premine ili se teško razboli, preživjeli partner nema nikakva prava nad zajedničkom djecom, koja su u tom slučaju izložena riziku da završe u hraniteljskim domovima ili da budu povjerena rodbini.

”Ako se nešto dogodi Edi, naše bebe će završiti u sirotištu ili će biti date na staranje rodbini”, kazala je Ahmetaj.

Ahmetaj i Mara su tužile vladu, ali su izgubile usljed čega su podnijele tužbu pred Vrhovnim sudom, koji bi trebalo da narednih mjeseci donese odluku u tom slučaju. Nijesu optimiste da će Vrhovni ili Ustavni sud presuditi u njihovu korist i u tom slučaju ići će na Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Istopolni odnosi su zakoniti u Albaniji, ali pripadnici LGBTQ populacije nemaju dovoljno pravnih zaštita, a homofobija ostaje rasprostranjena u patrijarhalnom društvu.

Prema jednom istraživanju od prošle godine, svega 12,4 ispitanika bi prihvatilo LGBTQ osobu za prijatelja, a u tom pogledu se čak i mlađi ljudi, koji se smatraju liberalnijim, slažu sa starijim sunarodnicima.

”Teško je deklarisati se u Albaniji, jer možete izgubiti roditelje, braću i sestre, prijatelje, kao što se to meni desilo”, kazala je Ahmetaj, čija je majka sa njom prekinula odnose nakon što je sa partnerkom prošle godine istupila na televiziji kao prva deklarisana LGBTQ porodica u Albaniji.

Bonus video: