Poplave na sjeveru Italije: Stradale najmanje tri osobe, domove napustilo oko 5.000 ljudi

Gradonačelnik Ćezene Enco Latuka objavio je video na svom Fejsbuku, u kome upozorava da bi zbog jakih kiša koje nastavljaju da padaju u regionu Emilija-Romanja mogla da se izlije rijeka Savia i njene pritoke

3228 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa sjevera Italije, Foto: Reuters
Detalj sa sjevera Italije, Foto: Reuters

Zvaničnici na sjeveru Italije upozorili su danas stanovnike da se evakuišu zbog mogućnosti da se rijeke zbog obilnih padavina ponovo izliju iz svojih korita nakon što su u poplavama život izgubile najmanje tri osobe a domove napustilo oko 5.000 ljudi.

Gradonačelnik Ćezene Enco Latuka objavio je video na svom Fejsbuku, u kome upozorava da bi zbog jakih kiša koje nastavljaju da padaju u regionu Emilija-Romanja mogla da se izlije rijeka Savia i njene pritoke.

On je pozvao stanovnike da se premjeste u gornje spratove kuća i izbjegavaju obale rijeka i najavio da će zatvoriti neke mostove i ulice zbog mulja koji su na njih nanijele poplave.

"Situacija bi ponovo mogla postati kritična. Ne smijemo ni na koji način da se opustimo", rekao je gradonačelnik.

Ministar zadužen za poslove civilne zaštite Nelo Musemeci potvrdio je da su tri osobe izgubile život i da je oko 5.000 stanovnika evakuisano.

Zamjenik šefa agencije Titi Postiljone rekao je da su akcije spasavanja onih kojima je potrebna hitna evakuacija bile posebno teške jer su mnogi putevi bili poplavljeni.

On je ukazao da su poplavama pogođene četiri četiri provincije u kojima je do nedavno bila dugotrajna suša.

Premijerka Đorđa Meloni izjavila je da vlada prati situaciju i da je "spremna da interveniše".

Bonus video: