Evropski izbori biće između 6. i 9. juna naredne godine

Imenovaće se predstavnici u Evropskom parlamentu i novi lideri evropskih institucija, poput predsjednika i članova Evropske komisije, predsjednika Evropskog saveta i EP-a

5718 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Evropski izbori biće održani između 6. i 9. juna naredne godine, odlučili su ambasadori država članica Evropske unije (EU) na današnjem sastanku u Briselu.

Tokom četvorodnevnog izbornog procesa, građani u svim državama EU odabraće ko će biti njihovi predstavnici u Evropskom parlamentu (EP) koji broji 705 zastupnika.

Imenovaće se i novi lideri evropskih institucija, poput predsjednika i članova Evropske komisije, predsjednika Evropskog saveta i EP-a.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, biće izabran i novi visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost.

Evropski izbori se smatraju najvećim trasnacionalnim glasanjem budući da se u četiri dana organizuju u 27 država, a izborno pravo imaju preko 400 miliona građana.

Predsjednica EP Roberta Metsola je pozvale sve građane EU da iskoriste pravo na glas i izađu na evropske izbore.

"Ne dozvolite da neko drugi bira umjesto vas. Budite deo najvećeg izražavanja demokratije u Evropi", poručila je šefica EP-a.

Bonus video: