Slovački sud oslobodio biznismena osumnjičenog da je naložio ubistvo novinara

Novinari na suđenju izvijestili su da su porodice žrtava izašle iz suda u znak protesta

9013 pregleda 0 komentar(a)
Marijan Kočner, Foto: Reuters
Marijan Kočner, Foto: Reuters

Slovački sud proglasio je biznismena Marijana Kočnera nevinim u petak, 19. maja, po drugi put u slučaju u kome je optužen da je organizovao ubistvo istraživačkog novinara 2018. koje je potreslo zemlju i izazvalo masovne proteste protiv korupcije.

Specijalizovani krivični sud u Pezinoku oslobodio je Kočnera da je naredio ubistvo Jana Kucijaka, koji je imao 27 godina, i njegove vjerenice Martine Kusnirove, naveo je sudija u presudi koju je prenosio novinski sajt vvv.dennnikn.sk.

Sud je donio istu presudu 2020. navodeći nedostatak dokaza, ali je Vrhovni sud Slovačke kasnije naložio ponovno suđenje. Na novu presudu ponovo se može uložiti žalba.

Novinari na suđenju izvijestili su da su porodice žrtava izašle iz suda u znak protesta.

Kucijaka i Kusnirovu ubio je u njihovoj kući izvan Bratislave angažovani Miroslav Marček, koji je 2020. osuđen na 23 godine zatvora. Još dvije osobe umiješane u ubistvo takođe su osuđene.

Četvrta, Kočnerova saradnica Alena Žužova (48), proglašena je krivom za ubistva, kao i planirano ubistvo trojice tužilaca, i osuđena u petak na 25 godina zatvora.

"Ja ovo apsolutno ne razumijem. Žužova je proglašena krivom, a Kočner nevinim", rekao je Kucijakov otac, Jozef Kucijak, novinarima ispred suda, a prenosi list SME.

Kucijak je istraživao odnose između političara i biznisa, uključujući italijansku mafiju. Kočner je verbalno prijetio Kucijaku, koji je istraživao njegovo poslovanje.

Ubistva su izazvala masovne proteste, primorala dugogodišnjeg lidera Roberta Fica da se povuče sa mjesta premijera i dovela do formiranja nove vlade 2020. čije je glavno predizborno obećanje bilo suzbijanje korupcije i nemorala.

Bonus video: