BLOG Borelj: Sporazum Moskve i Minska o razmještanju nuklearnog oružja vodi ka opasnoj eskalaciji

Rat u Ukrajini – 457. dan

39899 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Dnjepar nakon raketnog napada, Foto: Reuters
Dnjepar nakon raketnog napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2023. 21:52h
Završeno
21:46h

Evropska unija je danas osudila sporazum Rusije i Belorusije o raspoređivanju ruskih nuklearnih bojevih glava na bjeloruskoj teritoriji.

"To je korak koji će voditi ka daljoj ekstremno opasnoj eskalaciji", naveo je u saopštenju visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Prema Boreljovim riječima, odluka je suprotna onome na šta se Rusija obavezala u Budimpeštanskom memorandumu prema kojem je Bjelorusija eliminisala sve nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Odluka je, dodaje se, suprotna i zajedničkom saopštenju pet zemalja sa nuklearnim oružjem od 3. januara 2022. godine da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi.

"Pozivamo Rusiju da se drži onog što je obećala", saopštio je Borelj.

On je takođe ocijenio da je bjeloruski režim "saučesnik u ilegalnom, neisprovociranom agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine" i pozvao vlasti u Minsku da "smjesta prestanu sa podrškom" tome ratu i da "odustanu od odluka koje samo mogu doprinijeti jačanju tenzija u regionu i podriti suverenitet Bjelorusije".

"Svaki pokušaj da se situacija dodatno zaoštri biće dočekana snažnom i koordinisanom reakcijom", upozorio je Borelj.

(BETA)

20:52h

Holandija "ozbiljno razmatra" slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, ali još nije donijela konačnu odluku, rekao je premijer te zemlje Mark Rute.

Ranije ove nedjelje Holandija je rekla da želi da počne da obučava ukrajinske pilote za letjenje na tom tipu aviona što je prije moguće.

Upitan da li bi Holandija poslala borbene avione u Ukrajinu, Rute je na konferenciji za novinare rekao da konačna odluka nije donijeta, ali je dodao da "ako počnete da obučavate pilote, očigledno je da je to nešto o čemu ozbiljno razmišljate“, prenosi Rojters.

Bilo kakva odluka o slanju F-16 zavisi od odobrenja SAD za to, konstatovao je Rute. Dodao je da bi Holandija potencijalno imala borbene avione koje će ih naslijediti jer trenutno povlači svoje lovce F-16.

Prema podacima tamošnjeg ministarstva odbrane, Holandija trenutno ima 24 operativna aviona F-16 koji će biti povučeni do sredine 2024. Još 18 mlaznjaka trenutno je dostupno za prodaju, od kojih je 12 privremeno prodato.

Prošlog petka, američki predsjednik Džo Bajden odobrio je programe obuke ukrajinskih pilota na F-16, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je Bajdenu da se avioni neće koristiti za prelazak na rusku teritoriju.

18:08h

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij  Medvedev kazao je da bi sukob u Ukrajini mogao trajati decenijama, prenosi Rojters.

Istakao je i da su pregovori nemogući dok je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na vlasti.

"Sukob će trajati dugo, decenijama, možda. Ovo je nova stvarnost", kazao je Medvedev, kako su prenijele ruske agencije.

18:06h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa brazilskim kolegom Luisom Inasijom Lulom da Silvom potvrdio da je Rusija otvorena za dijalog o Ukrajini, saopštio je Kremlj, kako prenosi Rojters.

Lula je ranije u objavi na Tviteru ponovio spremnost Brazila da razgovara sa obje zaraćene strane.

18:06h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i kineski specijalni izaslanik Li Hui razgovarali su o izgledima za rješavanje sukoba u Ukrajini na sastanku u Moskvi, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Li je bio na turneji po evropskim prijestonicama, uključujući Kijev.

Na sastanku sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu u četvrtak, Li je rekao da je Kina uvijek podržavala objektivan i pravedan stav o ukrajinskom pitanju i aktivno promovisala mirovne pregovore.

17:40h

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije šefu ruske plaćeničke grupe Vagner u Maliju Ivanu Maslovu.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da Vagner možda tajno da pokušava da nabavi vojnu opremu za rat u Ukrajini kroz operacije u Maliju i drugim afričkim zemljama.

U saopštenju se navodi da su zaposleni u Vagneru možda pokušavali da nabave mine, dronove, radare i drugu opremu za rat, prenosi BBC.

Poznato je da Vagner djeluje u nekim afričkim zemljama, uključujući Mali.

Grupa je vojnim vlastima Malija pružala pomoć u borbi protiv islamističkih pobunjenika.

Šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin ranije je optužio rusko Ministarstvo odbrane da nije obezbijedilo dovoljno oružja i municije njegovim borcima za operacije u Ukrajini.

SAD sugerišu da Vagner možda pokušavava da iskoristi velike količine oružja u Maliju, koje je u zemlji završilo nakon što su se plaćenici vratili iz Libije gdje su se borili na strani Moamera Gadafija.

Ranije ove godine, SAD su Vagner označile kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju", a Prigožin i visoki zvaničnici Vagnera već su pod američkim sankcijama.

(BETA)

16:31h

Dvije osobe poginule su u ruskom raketnom napadu u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine, a 23 osobe su ranjene, prenosi Rojters navode lokalnih vlasti.

Ruski projektil pogodio je kliniku u Dnjepru tokom noći, ubivši 69-godišnjeg muškarca koji je poginuo dok je "prolazio", rekao je regionalni načelnik.

Sergij Lisak je rekao da je tijelo drugog čovjeka izvučeno iz ruševina i da je 21 od 23 ranjena prebačen u bolnicu, dok je troje teško povrijeđenih.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski opisao je napad kao "zločin protiv čovječnosti".

"Još jedan ruski raketni napad, još jedan zločin protiv čovječnosti. Uništene su zgrade psihološke i veterinarske klinike u gradu Dnjepru", napisao je između ostalog Zelenski na Tviteru.

16:29h

Specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja Li Hui, koji je u posjeti Moskvi, počeo je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije konsultacije o Ukrajini s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da se očekuje da će kineski specijalni izaslanik razgovarati i sa zamjenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Galužinom.

Pojseta Moskvi je dio evropske turneje kineske diplomatske delegacije u cilju rješavanja ukrajinskog sukoba, prenio je Tas.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da će kineski izaslanik posjetiti Rusiju, Njemačku, Poljsku, Ukrajinu i Francusku.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao je ranije za Tas da je ideja Kine da Li tim zemljama predstavi kineske predloge za političko rješenje sukoba u Ukrajini i sasluša njihova mišljenja i komentare.

Rudenko je napomenuo da Rusija očekuje da od Lija čuje utiske o njegovim putovanjima u Kijev i zemlje EU.

Li je, nakon posjete Kijevu 16. i 17. maja, rekao da ne postoji univerzalno rješenje za rat u Ukrajini, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Li je sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim državnim zvaničnicima razmijenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rješenjem, navelo je kinesko ministarstvo, prenio je Rojters.

11:54h

Najmanje jedna osoba je poginula, a 15 je ranjeno u raketnom napadu na bolnicu u Dnjepru, gradu na istoku Ukrajine, prenosi N1.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je potvrdio da se napad desio i dodao da nadležni rade na spasavanju ostalih iz bolnice, prenosi BBC.

Izjavio je saučešće porodicama žrtava i rekao da su sve službe na terenu.

Serhij Lisak, regionalni guverner, ranije je rekao da je grad napadnut raketama i dronovima.

Izmjena: 14:58h
08:34h

Ukrajina je oborila 10 projektila i preko 20 dronova koje je lansirala Rusija tokom noći u napadima na prijestonicu Kijev, grad Dnjepar i istočne regione, saopštili su u petak ukrajinski zvaničnici.

Rusija je ovog mjeseca pojačala raketne i bespilotne napade na Ukrajinu, uglavnom napadajući logističke i infrastrukturne objekte prije očekivane ukrajinske kontraofanzive, navodi Rojters.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 10 projektila ispaljenih iz Kaspijskog mora, 23 bespilotne letjelice iranske proizvodnje "šahed" i dvije izviđačke bespilotne letjelice.

Izmjena: 14:58h
08:30h

Rusija će morati da izvrši preventivni udar ako Zapad Ukrajini isporuči nuklearno oružje, rekao je Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije i bivši predsednik te zemlje.

"Postoje nepovratni zakoni rata. Ako je u pitanju nuklearno oružje, moraće da dođe do preventivnog udara", rekao je Medvedev, a prenosi Rojters.

Izmjena: 14:58h
08:29h

Rat u Ukrajini ušao je u 457. dan. Šta se dešavalo juče u ovom sukobu možete provjeriti na linku ispod.

Bonus video: