BLOG Najveći napad dronovima na Kijev do sada, Zelenski predlaže uvođenje sankcija Iranu na 50 godina

Rat u Ukrajini – 459. dan

36585 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Detalj iz Kijeva nakon napada, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva nakon napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2023. 21:55h
Završeno
19:54h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je nacrt zakona kojim bi Ukrajina uvela sankcije Iranu na 50 godina, rekao je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak, kao odgovor na, kako Kijev tvrdi, to što je Teheran isporučio oružje Moskvi.

Kijev i njegovi saveznici tvrdi da Iran snabdijeva Rusiju naoružanjem, uključujući stotine dronova od početka rata u Ukrajini. Teheran je te optužbe odbacio, podsjeća Rojters.

Ukoliko zakon usvoji ukrajinski parlament, to bi zaustavilo tranzit iranske robe kroz Ukrajinu i korišćenje njenog vazdušnog prostora, kao i uvođenje trgovinskih, finansijskih i tehnoloških sankcija Iranu i njegovim građanima.

19:53h

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je njihova protivvazdušna odbrana oborila 58 od 59 eksplozivnih bespilotnih letjelica kojima su ruske snage tokom prethodne noći napale zemlju, pretežno Kijev.

"Rusija je sprovela još jedan veliki napad na teritoriju Ukrajine koristeći iranske jurišne bespilotne letjelice 'Šahed'", saopštio je Generalštab ukrajinske vojske.

Dodaje se da je ukrajinska vojska, prema novim podacima, oborila 58 od 59 bespilotnih letjelica.

Prethodno je saopšteno da su uništena 52 od 54 drona.

(BETA)

15:37h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je od parlamenta da prekine sve odnose s Iranom na 50 godina jer ta zemlja snabdijeva Rusiju dronovima i drugom vojnom opremom.

"Treba primijeniti specijalne ekonomske i druge restriktivne mjere protiv Irana na period od 50 godina", navodi se u nacrtu rezolucije koju je predložio Zelenski, piše Gardijan.

Zelenski se, kako je rekao, na taj korak odlučio, nakon današnjeg najvećeg napada dronovima na Kijev. Ukrajinski zvaničnici su saopštili da je Rusija za napad koristila bespilotne letjelice iranske proizvodnje, "šahed".

Ruska vojska lansirala je više od 40 dronova na Kijev, glavni grad Ukrajine koje su noćas oborili sistemi PVO a stradala je jedna osoba.

Prethodno su ukrajinski mediji prenijeli da su se eksplozije čule u brojnim regionima, uključujući Žitomirsku i Sumsku oblast, kao i da je u većem dijelu Ukrajine, uključujući Kijev i Kijevsku oblast, proglašena vazdušna uzbuna.

(BETA)

Izmjena: 15:38h
08:43h

Rusija je izvela novi masovni napad dronovima na ukrajinski glavni grad Kijev, ubivši najmanje jednu osobu, rekli su lokalni zvaničnici, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je muškarac poginuo kada je olupina drona pala u blizini benzinske pumpe, a jedna žena je povrijeđena.

Ukupno, Rusija je lansirala 54 takozvane bespilotne letjelice kamikaze na ukrajinske mete, od kojih su 52 oborene, izvijestile su ukrajinske vazdušne snage.

Samo u Kijevu je oboreno više od 40 dronova, rekli su zvaničnici, piše BBC, navodi RSE.

Ova informacija nije nezavisno provjerena.

Rusija koja je započela svoju invaziju u punom obimu u februaru 2022. posljednjih je sedmica pojačala svoje napade na Kijev, nastojeći da savlada odbranu glavnog grada.

Rano u nedjelju aktivirana su upozorenja o vazdušnom napadu u 12 regija Ukrajine, od Volina na sjeverozapadu do Dnjepropetrovska na jugoistoku.

U objavi na društvenim mrežama, Kličko je pozvao stanovnike Kijeva da "ostanu u skloništima", upozoravajući na talase napada dronovima i "tešku noć koja je pred nama".

On je rekao da su najmanje dvije visoke zgrade u različitim četvrtima glavnog grada zapaljene nakon što su ih udarili fragmenti dronova.

Zvaničnici Kijeva su takođe izvijestili da su skladišta u južnom okrugu Holosijevski gorjela. Angažovani su radnici Hitne pomoći.

Najnoviji napad dolazi kada stanovnici grada obilježavaju godišnji Dan Kijeva - popularan praznik u mirnim vremenima.

Bilo je i izvještaja o eksplozijama u gradu Žitomiru, zapadno od Kijeva.

Uzbuna je kasnije ukinuta u glavnom gradu i širom zemlje.

U svojim nedavnim napadima, Rusija je koristila takozvane bespilotne letjelice kamikaze, kao i niz krstarećih i balističkih projektila.

Napadi su uslijedili uoči nadaleko očekivane ukrajinske kontraofanzive.

U subotu je jedan od najviših ukrajinskih bezbjednosnih zvaničnika rekao za BBC da je zemlja spremna da pokrene takvu operaciju.

Oleksij Danilov, sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine, rekao je da bi napad radi preuzimanja teritorije od okupatorskih snaga predsjednika Vladimira Putina mogao početi "sjutra, prekosjutra ili za nedjelju dana".

Ukrajina već mjesecima planira kontraofanzivu. Ali željela je što je moguće više vremena za obuku trupa i primanje vojne opreme od zapadnih saveznika.

U međuvremenu, ruske snage pripremaju odbranu u zauzetim regionima jugoistočne Ukrajine.

Bonus video: