Rusija: Više od 100 pristalica Alekseja Navaljnog uhapšeno na njegov rođendan

Navaljni služi kombinovane kazne od ukupno 11,5 godina za prevaru i nepoštovanje suda, a on tvrdi da su te optužbe izmišljene da bi on bio ućutkan

7987 pregleda 9 komentar(a)
Jedno od hapšenja, Foto: Reuters
Jedno od hapšenja, Foto: Reuters

Ruska policija je u nedjelju, 4. juna uhapsila više od 100 osoba koje su izašle na ulicu da obilježe 47. rođendan Alekseja Navaljnog, najistaknutijeg lidera opozicije u toj zemlji, saopšteno je iz organizacije koja prati proteste.

OVD-Info je naveo u saopštenju da je 109 ljudi privedeno u 23 grada.

Vlasti su počele da vrše još jače pritiske na bilo kakve znakove nezadovoljstva od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a u većini gradova su privedeni mali brojevi ljudi.

Navaljni služi kombinovane kazne od ukupno 11,5 godina za prevaru i nepoštovanje suda, a on tvrdi da su te optužbe izmišljene da bi on bio ućutkan.

Navaljni u zatvoru
Navaljni u zatvorufoto: Reuters

Snimci iz Moskve i Sankt Petersburga, dva najveća grada u Rusiji, pokazuju kako policija hapsi pojedinačne demonstrante. Jedan čovjek može kratko da se vidi kako drži natpis prije nego što ga policija odvodi pognutog.

Drugi muškarac koji je nosio natpis na engleskom "Free Navalny" (oslobodite Navaljnog) je takođe uhapšen u Moskvi.

U Sankt Petersburgu, žena sa djetetom je rekla novinarima da je "protiv rata", te da su zato uhapsili nju sa maloljetnim djetetom.

Navaljni, koji je došao u žižu javnosti ismijavajući se eliti koja podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina, te govorio o ogromnoj korupciji u toj zemlji, u aprilu je rekao da je protiv njega otvorena istraga u "apsurdnom" slučaju vezanom za terorizam, za koji bi mogao biti kažnjen sa još 30 godina u zatvoru.

Bonus video: