Španija zabrinuta zbog poziva na bojkot njenih jagoda u Nemačkoj

Nedostatak vode je sve kritičniji problem za Evropu, gdje temperature rastu brže nego na bilo kom drugom kontinentu, kao i tenzije između raznih korisnika vode i zahtjeva za zaštitom životne sredine

9183 pregleda 0 komentar(a)
Španski rezervat prirode Donjana u opasnosti od suše, Foto: REUTERS
Španski rezervat prirode Donjana u opasnosti od suše, Foto: REUTERS

Sukob oko korišćenja vode u sušom pogođenom poljoprivrednom sektoru Španije rizikuje da naruši izvoz jagoda, jednog od najprepoznatljivijih španskih izvoznih proizvoda u evropskim supermarketima, piše danas Fajnenšel tajms.

Španska socijalistička ministarka za životnu sredinu Teresa ​​Ribera rekla je za Fajnenšel tajms da su neki poljoprivrednici suočeni sa "istinskim rizikom po reputaciju", dok njemačka grupa aktivista Kampakt vodi kampanju za bojkot "jagoda od suše".

Korijen spora leži u zakonu koji je predložila konzervativna vlada španskog regiona Andaluzija, za koji kritičari kažu da bi legalizovao 1.000 ilegalnih bunara koje koriste poljoprivrednici i da bi mogao da isuši jednu od najvažnijih evropskih močvara, Donjanu.

Donjana, Andaluzija
Donjana, Andaluzijafoto: REUTERS

Nedostatak vode je sve kritičniji problem za Evropu, gdje temperature rastu brže nego na bilo kom drugom kontinentu, kao i tenzije između raznih korisnika vode i zahtjeva za zaštitom životne sredine.

Sukob podstiče tenzije u Španiji između vladajuće Socijalističke partije i opozicione konzervativne Narodne stranke. Premijer Pedro Sančez raspisao je vanredne izbore prošle nedelje, dan pošto je pretrpio težak poraz na regionalnim izborima od Narodne stranke, koja je preuzela nekoliko regiona od socijalista.

Ribera, koja je i zamjenica premijera, rekla je da namjera andaluzijske vlade "stvara paniku". Ona je optužila predsjednika Andaluzije Huana Manuela Morena Bonilu za "proračunatu dvosmislenost" jer je nagovijestio da bi poljoprivrednici mogli da koriste svu vodu koju žele, ne priznajući da bi to iscrpjelo podzemne vode Donjane.

Taj predlog je podstakao njemačku ljevičarsku grupu Kampakt da pozove velike lance supermarketa kao što su Lidl i Aldi da prestanu da kupuju proizvode koji se uzgajaju oko Donjane, dijela provincije Uelva koja se bavi proizvodnjom jagodičastog voća u Andaluziji.

Španski rezervat prirode Donjana u opasnosti od suše
Španski rezervat prirode Donjana u opasnosti od sušefoto: REUTERS

Njemačka grupa tvrdi da Španija rizikuje katastrofu kako bi uzgajala jeftine jagode za njemačke potrošače, a onlajn peticiju koju je pokrenula potpisalo je oko 160.000 ljudi. Posle Njemačke, koja je prošle godine uvezla španske jagode u vrijednosti od 196 miliona eura, najveća izvozna tržišta tog sektora su Velika Britanija, Francuska i Italija.

Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus posjetio je Donjanu u aprilu kako bi pružio podršku Sančezovoj vladi u protivljenju predloženom zakonu u Andaluziji.

Da je posjeta Sinkevičijusa politička ocijenila je konzervativna Evropska narodna partija, čija je članica španska Narodna stranka, koja ga je optužila da vodi kampanju u korist socijalista. Sinkevičijus, litvanski političar iz redova zelenih, demantovao je te tvrdnje.

Devet poslanika njemačkog parlamenta iz više partija posjetiće Španiju ove nedelje u okviru misije "pronalaženja činjenica" o Donjani i oni bi trebalo da se sastanu sa članovima i vlade Andaluzije i Sančesovog kabineta.

Bonus video: