Erdogan: EU mora da donese odluku o članstvu Turske

Erdogan je kazao da neće dozvoliti da Turska postane "predjelo" za izbore u evropskim državama
2 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2017. 14:19h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je ponovo pozvao Evropsku uniju da se opredijeli između nastavka ili obustavljanja pregovora o članstvu njegove zemlje, nakon što je njemačka kancelarka rekla da će tražiti od EU da obustavi pregovore o članstvu Turske, prenijela je agencija AP.

Angela Merkel, koja je liderka Hrišćansko-demokratske unije, rekla je u televizijskom duelu s liderom Socijaldemokratske partije Martinom Šulcom, uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, da će razgovarati s kolegama iz EU kako bi ustanovila da li bi mogli da obustave pregovore o članstvu Turske.

Nakon toga, Erdogan je kazao da neće dozvoliti da Turska postane "predjelo" za izbore u evropskim državama i dodao da su izjave njemačkih političara "nacističke".

"To je nacizam, to je fašizam. Vi to radite", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Turska je u oktobru 2005. počela zvanične pregovore o članstvu u EU, međutim napredak je spor, uprkos obećanjima EU da će ubrzati proces ako Ankara zaustavi priliv migranata u Evropu.

"Ili će da ispune svoje obećanje i da otvore put procesa članstva... ili treba da kažu: 'mi ne želimo da nastavimo put sa Turskom'", rekao je Erdogan, navodi AP.

Bonus video: