Zakerberg da objasni pedofilsku mrežu na Instagramu

Komesar EU traži da kompanija Meta unaprijedi zaštitu djece na svojim platformama

7772 pregleda 1 komentar(a)
Tjeri Breton, Foto: Rojters
Tjeri Breton, Foto: Rojters

Evropski komesar za jedinstveno tržište i industriju Tjeri Breton tražio je od Marka Zakerberga da objasni i “smjesta” preduzme akciju povodom nedavno otkrivene velike pedofilske grupe na Instagramu.

Instagram je dozvolio širenje ogromne mreže naloga na kojima se promoviše i kupuje materijal o seksualnom zlostavljanju djece, pokazala je istraga magazina “Vol strit žurnal” objavljena u srijedu.

Ova platforma društvene mreže dozvoljava korisnicima da traže eksplicitne haštagove i prekršiocima zakona da koriste algoritme preporuke kako bi promovisali nezakoniti sadržaj, piše portal “Politiko”

Bilbord Mete ispred sjedišta kompanije u Kaliforniji
Bilbord Mete ispred sjedišta kompanije u Kalifornijifoto: Reuters

.

“Izgleda da dobrovoljni kodeks Mete po pitanju zaštite djece ne funkcioniše”, objavio je juče na Tviteru Breton. “Mark Zakerberg sada mora da objasni i smjesta preduzme nešto”.

Portparolka Mete saopštila je da kompanija ima stroge politike i tehnologiju za sprečavanje predatora da stupaju u kontakt sa tinejdžerima na njenim platformama. Ona je kazala da su Meta timovi rakrinkali 27 zlostavljačkih mreža u periodu između 2020. i 2022. dok je u januaru ove godine onesposobljeno preko 490 000 naloga zbog kršenja politika o bezbjednosti djece. “Kontinuirano istražujemo načine kako da se aktivno branimo od takvog ponašanja, i osnovali smo internu radnu grupu koja će istražiti najnovije tvrdnje i odmah se pozabaviti njima”, saopšteno je iz kompanije.

Breton je kazao da će o ovoj temi razgovarati sa Zakerbergom u sjedištu Mete 23. juna tokom posjete Sjedinjenim Državama. Cilj njegove posjete je da utvrdi kako se kompanije društvenih mreža uključujući i Tviter pripremaju da se povinuju zakonu EU o moderiranju sadržaja, poznakom kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA).

Breton je kazao da će Meta morati da “demonstrira mjere” Evropskoj komisiji nakon 25. avgusta kada će DSA početi da se primjenjuje na velike tehnološke kompanije. U suprotnom, kompanija se može suočiti sa novčanim kaznama u iznosu do šest odsto od globalnih godišnjih prihoda.

Prema zakonu, platforme moraju da se pozabave nezakonitim sadržajem i osiguraju da su djeca bezbjedna na platformama. Takođe će morati da procijene i ograniče doprinos svojih platformi i algoritama velikim društvenim problemima poput širenja nezakonitog sadržaja i zaštite maloljetnika.

DSA zabranjuje i određene vrste ciljanih reklama na onlajn platformama kao što su one namijenjene deci ili kada se koriste posebne kategorije ličnih podataka, kao što su etnička pripadnost, politički stavovi i seksualna orijentacija.

Bonus video: