Kontraofanziva počela, Rusi pružaju snažan otpor

Rusija prijavila žestoke sukobe na jugu Ukrajine, blogeri tvrde da ukrajinske snage imaju njemačke tenkove “leopard” i američka oklopna vozila

34603 pregleda 43 reakcija 35 komentar(a)
Ukrajinski vojnici kod Bahmuta, Foto: Rojters
Ukrajinski vojnici kod Bahmuta, Foto: Rojters

Rusija je juče prijavila žestoke sukobe na frontu u južnom dijelu Ukrajine, gdje ratni blogeri tvrde da su vidjeli njemačka i američka oklopna vozila, što je snažan pokazatelj da je dugoočekivana ukrajinska kontraofanziva počela.

Prema pisanju portala “Politiko” ukrajinske mehanizovane brigade udvostručile su napade blizu Bahmuta u regionu Donjecka i u susjednom Zaporožju, ali su po svoj prilici naišle na snažan ruski otpor. Obje strane tvrde da su neprijatelju nanijele teške gubitke, a budući da gotovo da nema nezavisnog izvještavanja sa fronta teško je utvrditi da li Ukrajina uspijeva da prodre kroz rusku odbranu u naporu da potisne okupacione snage.

Očekuje se da u ofanzivi učestvuju hiljade ukrajinskih vojnika koje je obučio i opremio zapad, ističe agencija Rojters, a Kijev tvrdi da glavne akcije još nijesu počele. Rusija, koja je imala mjesece na raspolagnju da pripremi odbrambene linije tvrdi da je odbila napade od početka nedjelje.

Putin
foto: REUTERS

“Sa sigurnošću možemo reći da je ofanziva počela”, kazao je juče u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin. “Ukrajinske trupe nijesu postigle cilj ni u jednom sektoru”. Putin je kazao da ukrajinske žrtve značajno premašuju klasičan odnos od tri napadača na jednog branitelja.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je Ukrajina u roku od 24 sata izgubila oko 1200 ljudi, 40 tenkova i nekoliko aviona uključujući migove-29 i suhoje-25, ali nije iznijelo detalje o ruskim gubicima.

U noćnom obraćanju iz voza nakon posjete poplavljenoj zoni nakon rušenja brane Kahovka na rijeci Dnjepar, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zahvalio ukrajinskim vojnicima i ponovio ranije tvrdnje o uspjehu u Bahmutu. “Vidimo svaki detalj, ali nije vrijeme da o tome danas pričamo”, kazao je on.

Ukrajina generalno ne dozvoljava novinarima da borave na njenoj strani fronta za vrijeme ofanzivnih operacija.

Ruski vojni blogeri sa bliskim vezama u ministarstvu odbrane donekle su priznali da su Ukrajinci ostvarili određeni napredak u oblasti Bahmuta. Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner je ranije ove nedjelje posrtaj ruskih vojnika u Bahmutu nazvao “sramotom”.

Međutim u Zaporožju je situacija drugačija, prenio je “Politiko”. Ukrajinske snage sprovele su ograničen, ali i dalje značajan napad u zapadnom dijelu regiona Zaporožje u noći između 7. i 8. juna”, objavio je Institut za ratne studije. “Ruske snage su se očigledno branile od ovog napada na doktrinarno dobar način i navodno su povratile svoje početne pozicije od 8. juna”

Ruske snage su pripremile nekoliko odbrambenih linija u Zaporožju, uključujući minska polja, rovove i tenkovske zamke “zmajevih zuba”. Britanski Rojal junajtid institut je u nedavnom izvještaju naveo da bi ruska odbrana mogla da izazove velike probleme za ukrajinsku kontraofanzivu. “Inženjerija se pokazala kao jedan od najjačih rodova ruske vojske”, navodi se u izvještaju.

“Odbrana koja je sada izgrađena, a sastoji se od složenih prepreka i terenskih utvrđenja, predstavljaće veliki taktički izazov za ukrajinske ofanzivne operacije”, navodi se i izvještaju

Ben Beri, sa Međunarodnog instituta sa strateške studije kazao je za Rojters da izvještaji blogera o njemačkim “leopard” tenkovima i američkim oklopnim vozilima “bredli” u Zaporožju, ukoliko budu potvrđeni, predstavljaju prvi dokaz da su se ukrajinske nove brigade sa vojnicima naoružanim zapadnim oružje pridružile borbama.

Kijev ima 12 brigada sa ukupno 50 do 60 hiljada vojnika spremnih za kontraofanzivu. Devet brigada su obučavane i naoružane na zapadu.

“Treba da odluče koliko brigada će poslati u početku a koliko će zadržati u rezervi u slučaju da se promijeni dinamika na frontu”, kazao je Beri, dodajući da će prioritet Ukrajine u početku biti da pokuša da stekne taktičku prednost kroz obmanu i kamuflažu.

Zelenski je u nedavnim govorima pripremio Ukrajince na žestoku, dugu borbu koja predstoji i pokušao da ublaži očekivanja, rekavši da će bitka potrajati i imati veliku cijenu.

Sve više dokaza da je brana srušena eksplozijom

Sve više dokaza upućuje da je rušenju brane Kahovka prethodila snažna eksplozija, navodi se u ukrajinskim i američkim obavještajnim izvještajima i seizmološkim podacima iz Norveške.

Kahovka
foto: REUTERS

Ukrajinska bezbjednosna služba je saopštila da je presrela telefonski razgovor koji dokazuje da je ruska “saboterska grupa” raznijela Kahovka hidroelektranu i branu rano u utorak. Bezbjednosna služba Ukrajine (SBU) objavila je snimak od minut i po u kojem dvojica muškaraca na ruskom navodno razgovaraju o katastrofi. Rojters nije mogao da utvrdi vjerodostojnost snimka.

“Nijesu oni (Ukrajinci) napali. To je bila naša saboterska grupa”, kazao je jedan od muškaraca na snimku. “Oni su željeli da uplaše branom. Nije išlo po planu, i uradili su više nego što su planirali”.

Muškarac takođe kaže da su “hiljade” životnja uginule u “safari parku” nizvodno. Drugi muškarac je izrazio iznenađenje na tvrdnju da su ruske snage uništile branu. SBU nije ponudila više detalja o razgovoru niti o učesnicima.

Norveška istraživačka fondacija Norsar objavila je da podaci prikupljeni iz seizmoloških stanica jasno ukazuju da je došlo do eksplozije, a jedan američki zvaničnik kazao je za “Njujork tajms” da su američki špijunski sateliti registrovali eksploziju na brani.

Bonus video: