Još jedna žrtva zakona o abortusu

Poljakinje najavile proteste nakon što je 33-godišnja trudnica umrla od sepse

6850 pregleda 0 komentar(a)
Protesti u Varšavi 2021. nakon smrti 30-godišnje Izabele, Foto: Rojters
Protesti u Varšavi 2021. nakon smrti 30-godišnje Izabele, Foto: Rojters

Jedna poljska bolnica je trebalo da kaže ženi koja je kasnije umrla da bi joj prekid trudnoće spasio život, saopštio je juče zaštitnik prava pacijenata.

Zajedno sa Maltom, poljski zakoni o abortusu su među najstrožim u Evropi, i ta zemlja je 2021. uvela skoro potpuno zabranu prekida trudnoće, što je izazvalo masovne proteste.

Dorota (33) je krajem maja umrla od sepse nakon što je provela tri dana u bolnici u Novom Targu na jugu Poljske.

Ona je primljena u bolnicu kada joj je pukao vodenjak u 20. nedjelji trudnoće. Njen suprug je izjavio za poljske medije da ih niko u bolnici nije obavijestio o opasnosti koja prijeti Doroti i da joj je život mogao biti spasen izvršenjem abortusa jer su šanse djeteta da preživi bile vrlo male, piše Rojters.

Činjenica da žene umiru, da je ugroženo njihovi zdravlje i bezbjednost, je rezultat drakonskih zakona o abortusu u Poljskoj

Zaštitnik prava pacijenata Bartlomjej Hmjelovič saopštio je juče da je istraga pokazala da su prekršena prava Dorote kao pacijenta i da će bolnica dobiti uputstva da ne bi kršila prava trudnica.

Kristina Kacpura, direktorka Fondacije za žene i planiranje porodice, rekla je da je bilo najmanje pet smrtnih slučajeva trudnica čije su porodice izašle u medije, okrivljujući za njihovu smrt ograničenja abortusa, prenio je Rojters.

Ministar zdravlja Adam Njedjelski je rekao da su krive greške ljekara i da svaka žena u Poljskoj ima pravo na abortus u slučaju da joj je ugrožen život.

Međutim, kritičari kažu da od kada je 2021. godine stupila na snagu presuda Ustavnog suda da je prekid trudnoće sa deformacijom fetusa neustavan, ljekari više nerado vrše abortuse čak i u slučajevima kada je život majke ugrožen.

“Činjenica da žene umiru, da je ugroženo njihovi zdravlje i bezbjednost, je rezultat drakonskih zakona o abortusu u Poljskoj”, rekla je ljevičarska opoziciona poslanica Magdalena Biejat na konferenciji za novinare.

Tridesetogodišnja žena u 22. nedjelji trudnoće umrla je od sepse u bolnici u gradu Pščina na jugu Poljske nakon što su ljekari čekali da prestane da kuca srce njene nerođene bebe.

Kritičari kažu da od kada je 2021. stupila na snagu presuda Ustavnog suda da je prekid trudnoće sa deformacijom fetusa neustavan, ljekari više nerado vrše abortuse čak i u slučajevima kada je život majke ugrožen

Organizacije za prava žena organizuju sjutra u Varšavi, Krakovu, a solidarno i u Londonu, Berlinu, Beču, ukupno u 34 grada protest “Nijedna više” zbog odbijanja poljskih ljekara da obave abortus i kada trudnica na njega ima zakonsko pravo, prenijela je Beta.

"Koliko puta će žene morati da pišu na transparentima 'Nisam inkubator', 'Hoćemo ljekare, ne misionare'; koliko još žena će umrijeti zbog plodocentrizma u medicini, zakonima i politici", poručile su organizatorke protesta, objavio je poljski list "Gazeta viborča".

Preko hiljadu Poljakinja je svoju državu tužilo Evropskom sudu za ljudska prava zbog kršenja prava na vještački prekid trudnoće, po zakonu legalan, koji bi im spasao život.

Evropski sud odbacio je ovih dana prvih osam tužbi s obrazloženjem da su “teoretske” bojazni iznijete u njima i rekao da bi tužba bila uzeta u razmatranje samo ukoliko bi se radilo o konkretnom slučaju kada je trudnica bila ugrožena, navodi Beta.

Poljske aktivistkinje za prava žena tvrde, međutim, da među tužbama kojih ima još mnogo, ima i konkretnih zbog kojih bi Poljska mogla da izgubi spor.

Bonus video: