Za većinsko odlučivanje o spoljnoj politici EU

Velika većina odluka u spoljnoj politici EU zahtijeva jednoglasnost, što može usporiti našu sposobnost da djelujemo. Zato se zalažemo za veću primjenu odlučivanja kvalifikovanom većinom u zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici bloka, napisalo je sedmoro šefova diplomatije

7928 pregleda 25 reakcija 5 komentar(a)
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, Foto: Rojters
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel, Foto: Rojters

Ministri spoljnih poslova sedam članica Evropske unije ocijenili su da je vrijeme da se u Uniji više odluka iz oblasti spoljne i bezbjednosne politike donosi većinom glasova, umjesto konsenzusom, kako bi EU na međunarodnoj sceni bila sposoban i efikasan akter, koji štiti slobodu, mir i prosperitet svojih građana.

Ministri su u autorskom tekstu za "Politiko" naglasili da će "gledajući budućnost, sposobnost da se brzo i odlučno djeluje biti ključna za ulogu EU kao spoljnopolitičkog aktera spremnog i odlučnog da u sve neizvjesnijoj globalnoj areni zaštiti vrijednosti i interese svojih građana".

Tekst su potpisali ministri spoljnih poslova Njemačke, Belgije, Luksemburga, Holandije, Rumunije, Slovenije i Španije - Analena Berbok, Hadja Lahbib, Žan Aselborn, Vopke Hekstra, Bogdan Auresku, Tanja Fajon i Hose Manuel Albares Bueno.

"Ne idemo dalje od stare linije podjele između onih koji su za više većinskog odlučivanja i onih koji se protive. Ne zalažemo se za promjenu (osnivačkih) ugovora EU, niti predviđamo dugačku akademsku raspravu. Ono što sad predlažemo je pragmatičan pristup, fokusiran isključivo na spoljne i bezbjednosne teme EU, a koji odredbe koje su već integrisane u ugovore primjenjuje na fleksibilniji i za sve prihvatljiv način", naveli su ministri.

U tekstu se navodi da je "potrebna EU koja daje solidne, opipljive rezultate", da je "potrebno povećati njene kapacitete u kriznim vremenima", a i da sa proširenjem Unije, "uspješna evropska integracija zahtijeva da njene institucije efikasno funkcionišu".

Ocjenjujući da zbog načela konsenzusa u donošenju spoljnopolitičkih i bezbjednosnih odluka u prošlosti često nije bilo brzog dogovora i da je to načelo kočilo sposobnost EU da brzo djeluje, ministri naglašavaju da se zato zalažu za veću primjenu odlučivanja kvalifikovanom većinom u zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU, nego što trenutno predviđaju osnivački ugovori EU.

Uz to, naglašavaju da za njih traženje konsenzusa ostaje srž EU, "zato što posmatrati svijet iz različitih uglova i biti otvoren za konstruktivni kompromis predstavlja prednost".

Zato bi, kako se navodi, zemlje članice uvijek imale opciju da pribjegnu sigurnosnoj kočnici koju predviđaju odredbe osnivačkih ugovora kao sredstvo zaštite vitalnih i nacionalnih interesa.

Analena Berbok na sastanku šefova diplomatije EU
Analena Berbok na sastanku šefova diplomatije EUfoto: Reuters

Ministri dodaju i da bi radili na zaštitnom mehanizmu, koji bi, pored te kočnice, trebalo da obezbijedi poštovanje vitalnih nacionalnih interesa u slučajevima u kojima bi usvajanje spoljnopolitičkih i bezbjednosnih odluka konsenzusom bilo zamijenjeno kvalifikovanom većinom. "Tražićemo savjet nezavisnih eksperata da analiziraju ideje o tom i o drugim pitanjima", napisali su ministri u autorskom tekstu.

Ministri su istakli da za njih traženje konsenzusa ostaje srž EU, zato što posmatrati svijet iz različitih uglova i biti otvoren za konstruktivni kompromis predstavlja prednost

Devet članica EU formiralo je početkom maja ove godine grupu koja se zalaže za promjenu načina odlučivanja i ukidanje načela konsenzusa u oblasti spoljne i bezbjednosne politike Unije. Grupu prijatelja, za koju je navedeno da je otvorena za sve ostale članice EU, osnovale su Belgija, Finska, Francuska, Holandija, Italija, Luksemburg, Njemačka, Slovenija i Španija.

"U svjetlu ruske agresije na Ukrajinu i rastućih međunarodnih izazova za EU, članice grupe su uvjerene da procedure odlučivanja u spoljnoj politici EU moraju biti prilagođene, kako bi EU bila osnažena kao globalni faktor. Bolji proces donošenja odluka je od centralnog značaja i imajući u vidu druge zadatke koji EU čekaju u budućnosti", navele su članice grupe u zajedničkom saopštenju 4. maja.

Načelo jednoglasnosti u Savjetu EU ima uglavnom cilj da da podjednaku težinu glasovima velikih i malih članica EU u pitanjima koja su od posebnog značaja.

Kosenzus se primjenjuje u oblasti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, prilikom davanja novih prava građanima EU, prijema novih članica, usvajanja budžeta EU, u djelovima poreske politike i u pitanjima koja utiču na važne izmjene ili zahtijevaju usaglašavanje nacionalnih zakonodavstava zemalja članica.Za promjenu i uvođenje većinskog odlučivanja se već duže vrijeme zalažu Nemačka, Francuska, Italija i zemlje Beneluksa, ali bi u Savjetu EU i odluka o ukidanju načela jednoglasnosti iz neke oblasti politike morala da se usvoji konsenzusom.

Bonus video: