BLOG Zelenski pozdravio "napredno kretanje" trupa na istoku i jugu Ukrajine

Rat u Ukrajini – 475. dan

34418 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Posljedice napada na Krivi Rog, Foto: Reuters
Posljedice napada na Krivi Rog, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2023. 22:10h
Završeno
22:02h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je napredovanje ukrajinskih trupa u blizini dugo opkoljenog grada Bahmuta na istoku i na južnom frontu.

"Hvala svima koji se sada bore, koji štite i unapređuju naše pozicije", rekao je Zelenski u svom video obraćanju.

"Na primjer, sektor Bahmut...postoji kretanje naprijed u različitim oblastima", rekao je Zelenski, prenosi agencija Rojters.

Pohvalio je i jedinice na južnom frontu "Tavrija", rekavši da u "uslovima avijacije i artiljerijske nadmoći okupatora postoji kretanje naprijed".

"Hvala vam vojnici. Hvala vam za svaki korak i svaki metar oslobođen od ruskog zla", rekao je Putin.

21:08h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu tokom njihovog sastanka u Bijeloj kući, da Ukrajinci "napreduju" sa svojom kontraofanzivom protiv okupacionih snaga Rusije.

Povezani članci

13. Jun 2023.

Stoltenberg: Ukrajinske snage napreduju na frontu

19:27h

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi je u razgovoru sa novinarima danas u Kijevu, neposredno prije polaska na put u Zaporošku nuklearnu elektranu, rekao da se elektrana suočava sa "relativno opasnom situacijom" nakon pucanja brane Kahovka i početka kontraofanzive Kijeva.

Elektrana u Zaporožju je više puta bila u unakrsnoj vatri otkako je Rusija pokrenula svoj rat protiv Ukrajine u februaru 2022. i zauzela objekat ubrzo nakon toga.

Grosi je rekao da se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o situaciji koja utiče na elektranu, koja je postala ozbiljnija nakon pucanja brane Kahovka prošle nedjelje.

Brana, koja se nalazi dalje niz rijeku Dnjepar, čuvala je u rezervoaru vodu koja je hladila reaktore fabrike. Grosi je rekao da nivo vode u rezervoaru opada, ali da to ne predstavlja "neposrednu opasnost" po elektranu.

"Ovo je ozbiljna situacija jer ste ograničeni na vodu koju tamo imate", rekao je Grosi. "Ako bi došlo do proboja kapija koje drže ovu vodu ili nešto slično, zaista biste izgubili kapacitet hlađenja. Neophodno je konstantno hlađenje reaktora kako bi se izbjegao akcident topljenja i potonje radijacije".

Upitan o ukrajinskoj kontraofanzivi, Grosi je rekao da je "veoma zabrinut" zbog toga što će se elekrtana ponovo naći u unakrsnoj vatri.

Grosi je naglasio da IAEA još nije "vidjela nikakvu rusku tešku vojnu opremu" u elektrani kada su ga pitali o strahovima Ukrajine da bi ona mogla da bude napunjena eksplozivom.

(BETA)

18:10h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Rusija otvorena za mirovne pregovore o Ukrajini, ali da je jedini način da se zaustavi sukob da zapadne zemlje obustave svoje isporuke oružja Kijevu.

15:38h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da ne bi oklijevao da naredi upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja, koje bi trebalo da bude raspoređeno u Bjelorusiji, ako se njegova zemlja suoči sa agresijom.

Ranije ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da se planira raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u susjednu Bjelorusiju, saveznicu Moskve, što je potez koji se smatra upozorenjem Zapadu zbog njegove sve veće vojne podrške Ukrajini.

Putin je naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad oružjem, ali Lukašenkova izjava govori suprotno, navodi AP.

"Ne daj bože da danas moram da donesem odluku da upotrijebim to oružje, ali ne bi bilo oklijevanja ako se suočimo sa agresijom", rekao je Lukašenko, prenijela je bjeloruska državna agencija BelTA.

Ruski zvaničnici nisu odmah komentarisali Lukašenkove izjave.

13:55h

Uništenje ukrajinske brane na Dnjepru imaće ogroman uticaj na svjetsku prehrambenu bezbjednost, povećaće cijene hrane i može da ugrozi pristup vodi za piće stotinama hiljada ljudi, upozorili su iz Ujedinjenih nacija.

13:54h

Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu na Krivi Rog povećan je na deset, izjavio je načelnik gradske uprave Oleksandar Vilkul.

"Nažalost, već ima deset mrtvih. Operacija spasavanja se nastavlja", napisao je Vilkul na Telegramu, prenose agencije.

(MINA)

12:54h

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner, rekao je da "nije siguran" da li će ta grupa ostati u Ukrajini nakon zauzimanja Bahmuta.

Vagnerovi plaćenici su u prošlosti takođe bili aktivni u Africi i na Bliskom istoku gdje još uvijek djeluju, prenosi Rojters.

11:37h

Vašington je uvjeren da će Kijev nastaviti da bude uspješan u pokušajima da povrati svoje teritorije koje je okupirala Rusija, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je kazao da je prerano da se tačno kaže ka čemu vodi ukrajinska kontraofanziva.

"Vašington je uvjeren da će Kijev nastaviti da bude uspješan u pokušajima da povrati svoju zemlju koju je okupirala Rusija", rekao je Blinken, prenose agencije.

Blinken je rekao, na konferenciji za novinare u Vašingtonu, da su Sjedinjene Američke Države odlučne da maksimalno povećaju svoju podršku za Ukrajinu da bi uspjela na bojnom polju.

"Paket još veće političke i praktične podrške Ukrajini može se očekivati i na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu", najavio je Blinken.

(MINA)

10:47h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je danas nove ruske napade na njegovo rodno mjesto Krivi Rog u kojima je poginulo šest osoba, poručivši da nikada neće biti oprošteni.

Zelenski je na svom Tviter nalogu izjavio saučešće svima koji su u udaru rakete jutros prije zore u stambenu zgradu u mjestu Krivi Rog u centralnoj ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk izgubili svoje najmilije.

"Ispaljeno je više terorističkih projektila, ruske ubice nastavljaju svoj rat protiv stambenih zgrada, običnih gradova i ljudi. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih. Akcija spasavanja u Krivom Rogu se nastavlja. Moje saučešće svima koji su izgubili svoje najmilije! Teroristima nikada neće biti oprošteno, i oni će odgovarati za svaku raketu koju lansiraju", naveo je on.

Vojna uprava glavnog grada Kijeva takođe je danas javila da je bilo noćnih udara "krstarećih raketa".

Uprava je navela da su "sve neprijateljske mete u vazdušnom prostoru oko Kijeva uspješno detektovane i uništene".

Iz Harkova na sjeveroistoku zemlje gradonačelnik Ihor Terehov je javio da su noćas poslati dronovi na civilnu infrastrukturu i da su oštećene prostorije jedne firme i hangar

(BETA)

09:35h

Najmanje šest osoba poginulo je u ruskom raketnom napadu na centralni ukrajinski grad Krivi Rog, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Vilkul.

"Nažalost, već ima šest mrtvih. Akcija spasavanja se nastavlja“, naveo je Vilkul na Telegramu.

Ukrajinski zvaničnici rekli su ranije danas da su najamnje tri osobe ubijene u napadu na petospratnicu, dok je mnogo onih koji su zarobljeni u ruševinama.

07:39h

Gubernator Roman Starojt objavio je na Telegramu da su ukrajinske snage granatirale dva sela u Kurskoj oblasti, pri čemu je oštećeno nekoliko kuća i poremećeno snabdijevanje gasom i strujom.

Trenutno nema informacija o žrtvama, prenosi Rojters..

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod ruskom kontrolom u Ukrajini.

07:38h

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija izvela snažan raketni udar tokom noći na Krivi Rog, grad u centralnoj Ukrajini, u kome su najmanje tri osobe stradale, a 25 je povrijeđenih.

Pričinjena je materijalna šteta na civilnoj infrastrukturi, a gađani su i Kijev i Harkov, saopštili su ukrajinski zvaničnici, kako prenosi Rojters.

Tokom ranih jutarnjih sati sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom Ukrajine, a vojni zvaničnici u Kijevu su saopštili da su snage protivvazdušne odbrane uništile sve ruske rakete koje su gađale ukrajinsku prijestonicu.

Vrhovna vojna komanda Ukrajine saopštila je da su vazduhoplovne snage uništile 10 od 14 krstarećih raketa koje je Rusija lansirala na Ukrajinu i jedan od četiri drona iranske proizvodnje.

Nije poznato koliko je projektila pogodilo Krivi Rog i gdje su bespilotne letjelice koje je lansirala Rusija pogodile svoje ciljeve.

U Krivom Rogu je pogođeno nekoliko civilnih zgrada, uključujući petospratnicu, saopštio je ranije gradonačelnik Oleksandr Vilkul.

"Vjerovatno ima ljudi pod ruševinama", napisao je Vilkul na Telegramu.

Vlasti Harkova, na istoku Ukrajine, saopštile su da su ruski dronovi ciljali civilnu infrastrukturu u gradu, a pogođeno je skladište i zgrada komunalnog preduzeća, a u ovom trenutku nema informacija o evenutalnim žrtvama.

07:36h

Rat u Ukrajini – 475. dan.

Vojska Ukrajine je tokom prošle sedmice povratila od ruskih snaga sedam sela koja zauzimaju površinu od 90 kvadratnih kilometara, rekao je zamjenik ministra odbrane te zemlje, čija protivofanziva za sada bilježi skromne uspjehe.

Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar napisala je na Telegramu da se ukrajinska zastava ponovno vijori nad selom Storožov, u istočnoj pokrajini Donjeck, i da su ukrajinske trupe zauzele tri obližnja mala sela, kao i tri u susjednoj pokrajini Zaporožje.

„Bitke su teške, ali napredujemo, i to je vrlo važno“, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Prema njegovim riječima, kišovito vrijeme predstavlja izazov za ukrajinske trupe.

Zelenski je rekao i da je razgovarao sa vojnim komandantima o tome „koje tačke na frontu treba ojačati i koje se akcije mogu preduzeti kako bi se zauzelo što više ruskih položaja“.

Zvaničnici vlasti u Kijevu su rekli u nedjelju da su njihove trupe zauzele sela Blahodatne, Makarivka i Neskučne u Donjecku – južno od grada Velika Novosilka.

Malijar je juče rekla da su i naselja Lobkove, Levadne i Novodrivka u oblasti Zaporožje ponovno pod kontrolom Ukrajine.

Rusija nije potvrdila ove uspjehe Ukrajine, a njih je nemoguće provjeriti i mogu se, kako ocjenjuje agencija Asošijeted pres, začas preokrenuti.

Ovi dobici se odnose na tek komadiće teritorije i ukazuju na težinu bitke koja je pred ukrajinskim snagama.

Ukrajina će, naime, morati metar po metar da se bori kako bi povratila otprilike petinu svoje teritorije koja je pod ruskom okupacijom.

Nedavne borbe na zapadnom frontu dugačkom oko hiljadu kilometara iskomplikovalo je pucanje brane na Dnjepru, rijeci koja razdvaja zaraćene strane.

Zapadni analitičari i vojni zvaničnici upozoravaju da bi ukrajinski pokušaj oslobađanja svojih teritorija mogao potrajati godinama, jer su ruske snage dobro utvrđene, a da je uspjeh protivofanzive daleko od sigurnog.

(BETA)

Bonus video: