"NE MOGU DA ZABRANE PRIVATNOST"

Evropski sud zabranio poslodavcima da špijuniraju prepisku zaposlenih

U sudskoj odluci se pozivaju sve članice Savjeta Evrope da izmjene svoje zakonodastvo kako ne bi došlo do kršenja odluke
0 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.09.2017. 15:48h

Evropski sud za ljudska prava danas je zabranio poslodavcima da čitaju privatne i-mejlove zaposlenih i to kasnije koriste za njihovo eventualno otpuštanje.

U sudskoj odluci se pozivaju sve članice Savjeta Evrope da izmjene svoje zakonodavstvo kako ne bi došlo do kršenja odluke. 

"Poslodovac ne može da zabrani određenju privatnost zaposlenima na radnom mjestu", naveo je Evropski sud za ljudska prava i dodao da je odluka donijeta zbog sve veće zabrinutosti građana u trenutku kada je svijet povezan na internetu i sve je slabija veza između privatnog i profesionalnog života.

Evropski sud je dodao da odluka ne znači da poslodovac u određenim uslovima ne može da nadgleda prepisku i komunikaciju zaposlenih na radnom mjestu ali to ne smije da iskoristi kao izgovor za otpuštanje.

"Takav nadzor treba da obezbijedi pravičnu ravmotežu između poštovanja privatnog života zaspolenog i prava poslodavca da preduzme mjere kako bi osigurao pravilno funkcionisanje preduzeća", dodaje se u odluci.

Preporučujemo za Vas