Patrik Jaki: Svejedno gdje će biti izručenje, samo neka kazna bude surova

Zamjenik ministra najavio je da su spremni predlozi izmena Krivičnog zakona Poljske u kojima se udvostručuju kazne za krivična djela izvršena uz posebnu okrutnost, kako je poljska zvanična istraga okvalifikovala napad na dvoje mladih Poljaka u Riminiju.
1 komentar(a)
Patrik Jaki, Foto: Wikipedia
Patrik Jaki, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 05.09.2017. 11:08h

Zamjenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Patrik Jaki izjavio je danas da je svejedno da li će nasilnike krive za napad na poljski mladi par u Riminiju kada su ženu brutalno silovali, osuditi Italija već samo to da to bude surova kazna.

"Za taj jezivi čin kazna mora da bude veoma surova i u tom smislu nema značaja da li će to biti kazna u Italiji ili u Poljskoj. Važno je da bude surova. Bez obzira što je puno ljudi tražilo da suđenje protekne u Poljskoj. Ne zaboravljajmo da to zavisi od italijanske stranke", kazao je danas Jaki za državni Poljski radio.

Jaki je rekao da će nakon okončanja istrage poljske vlasti razgovarati sa italijanskim, ali da je glavno da četvorica napadača budu primjereno kažnjeni.

"Silovanje u Riminiju jeste dokaz fatalne izbjegličke politike Evropske unije. Zvaničnici koji su branili ta rješenja dužni su sada da se izvine. Kaznena politika u EU liči posljednjih godina na kabare. Kaznena politika u EU je postavljena na glavu i u ovom trenutku je takvo stanje da žrtve mole za oproštaj krivce a ne obrnuto", rekao je Jaki.

Zamjenik ministra najavio je da su spremni predlozi izmjena Krivičnog zakona Poljske u kojima se udvostručuju kazne za krivična djela izvršena uz posebnu okrutnost, kako je poljska zvanična istraga okvalifikovala napad na dvoje mladih Poljaka u Riminiju.

Sam Jaki izazvao je manji skandal u Poljskoj kada je za napadače u Riminiju, već prvog dana, zatražio, na tviteru, smrtnu kaznu i obnavljanje mučenja tokom saslušavanja.

Za napad kada su prije desetak dana noću na plaži u Riminiju prebili 26-godišnjeg Poljaka, a Poljakinju pred njim silovali uhapšena su i optužena dvojica maloljetnika iz Maroka, jedan maloljetnik iz Nigerije i 20-godišnji imigrant iz Konga.

Poljski mediji zatražili su od poljskog tužilaštva koji takođe u saradnji sa italijanskim vlastima vodi krivičnu istragu tog zločina da provjeri da li se zaista radi o maloljetnicima, ili kao što je bilo ranije slučajeva, lažu koliko su stari, kako bi izbjegli najoštrije kazne.

Bonus video: