Više desetina medijskih organizacija zabrinuto zbog nacrta Evropskog zakona o slobodi medija

U pismu upućenom Savjetu EU, organizacije izražavaju posebnu zabrinutost u vezi sa odredbama člana četiri nacrta uredbe o EMFA, koji se odnosi na prava pružalaca medijskih usluga

5144 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da se pridružilo desetinama medijskih organizacija u izražavanju zabrinutosti zbog predloga za slabljenje zaštite novinara od nadzora špijunskog softvera, predviđenog nacrtom Evropskog zakona o slobodi medija (EMFA).

NUNS navodi da je među 62 organizacije koje su uputile zajednički poziv Savjetu Evropske unije da preispita svoj trenutni stav o EMFA, naveden u nedavnom kompromisnom tekstu nacrta, i da preduzme korake da smisleno zaštiti novinare i njihova osnovna prava.

U pismu upućenom Savetu EU, organizacije izražavaju posebnu zabrinutost u vezi sa odredbama člana četiri nacrta uredbe o EMFA, koji se odnosi na prava pružalaca medijskih usluga.

One navode da najnoviji kompromisni tekst od 24. maja predstavlja "ozbiljne rizike" po osnovne demokratske principe i osnovna prava Evropske unije, posebno slobodu štampe, slobodu izražavanja i zaštitu novinara.

"Konkretno, najnoviji kompromisni tekst: zadržava i otežava predlog Komisije koji pravi izuzetak 'nacionalne bezbjednosti' od opšte zabrane postavljanja špijunskog softvera protiv novinara, povećava listu krivičnih djela koja dozvoljavaju nadzor nad novinarima i novinarskim izvorima i eliminiše pravne mjere zaštite koje štite novinare od primjene špijunskog softvera od strane država članica", stoji u pismu Savjetu EU.

Kako bi se osiguralo da uredba štiti novinare i njihova osnovna prava, neophodno je eliminisati izuzetak za "nacionalnu bezbjednost", ograničiti listu krivičnih djela koja dozvoljava represivne mjere protiv novinara i novinarskih izvora i zabraniti korišćenje špijunskog softvera, i uključiti jake pravne garancije za zaštitu i poštovanje slobodnog i nezavisnog novinarskog rada, ocijenio je NUNS.

Uz NUNS, među 62 organizacije koje su potpisale pismo su i Međunarodni institut za štampu (IPI), Evropska federacija novinara (EFJ), Reporteri bez granica (RSF), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Sindikat novinara Srbije (SINOS), Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Sindikat novinara Hrvatske (SNH), Sindikat medija Crne Gore.

Bonus video: