EU traži dodatnih 50 milijardi eura od zemalja članica za pomoć Ukrajini

Povećanje višegodišnjeg budžeta EU za 2021-2027 treba jednoglasno da odobre zemlje članice i da dobije zeleno svijetlo od Evropskog parlamenta

2665 pregleda 7 komentar(a)
fon der Lajen, Foto: REUTERS
fon der Lajen, Foto: REUTERS

Evropska komisija zatražila je danas od zemalja članica dodatnih 50 milijardi eura za budžet Unije namjenjenih za pomoć Ukrajini tokom naredne četiri godine.

"Predlažemo finansijsku rezervu za naredne četiri godine od 50 milijardi eura. To uključuje istovremeno zajmove i subvencije", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare.

Te rezerve će dati Ukrajincima "perspektivu" i takođe bi trebalo da podstaknu druge donatore da se uključe, rekla je fon der Lajen.

To će omogućiti da se izdvaja finansijska pomoć u zavisnosti od razvoja situacije na terenu, rekla je ona i dodala da svi znaju da rat zahtjeva veću fleksibilnost.

Povećanje višegodišnjeg budžeta EU za 2021-2027 treba jednoglasno da odobre zemlje članice i da dobije zeleno svijetlo od Evropskog parlamenta.

Fon der Lajen je takođe predložila povećanje budžeta EU za 15 millijardi eura za upravljanje migracijama. Ta sredstva će biti namjenjena za pomoć zemljama članicama da ojačaju kontrolu spoljne granice Unije u saradnji sa trećim zemljama.

Ona je pored toga zatražila dodatnih 10 milijardi eura za jačanje "otpornosti i konkurentnosti" evropske privrede.

"Mi smo potpuno drugačijem svijetu od onog 2020. godine kada je višegodišnji budžet EU bio dogovaran,"objasnila je predsjednica Evropske komisije i istakla da su rat u Ukrajini i pandemija kovida znatno povećali finansijske potrebe bloka.

Bonus video: