Albanska policija pretresla periferiju Tirane gdje žive iranski opozicionari

Četvrt Ašraf 3, koja se nalazi sjeverozapadno od Tirane, već je jednu deceniju domaćin hiljadama članova Narodne mudžahedinske organizacije Irana (PMOI), pokreta u egzilu koji se protivi režimu u Teheranu

3749 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Albanska policija saopštila je danas da je pretresla periferiju Tirane gdje žive Iranci, protivnici teheranskih vlasti, za koje se, prema lokalnim medijima, sumnja da su organizovali sajber napade na strane institucije.

Četvrt Ašraf 3, koja se nalazi sjeverozapadno od Tirane, već je jednu deceniju domaćin hiljadama članova Narodne mudžahedinske organizacije Irana (PMOI), pokreta u egzilu koji se protivi režimu u Teheranu.

Policija je saopštila da je postupila po nalogu pravosuđa zbog "kršenja dogovora" na koji se ta grupa obavezala "kada se naselila u Albaniji u humanitarne svrhe".

Albanski mediji javljaju da su te operacije sprovedene u okviru istrage o sajber kriminalu i da je policija zaplijenila kompjutere i softver

Dolazak policije u grad izazvao je sukobe. Stotine pripadnika pokreta u egzilu pokušalo je da odbije policiju koja je, prema njihovim navodima, koristila biber sprej.

Grupa tvrdi da je jedna osoba preminula tokom intervencije, što albanska policija negira.

"Tokom akcije, policija nije izazvala žrtve i nije koristila oružje", navodi se u saopštenju i dodaje da je otvorena istraga o optužbama iranske grupe.

Iranci tvrde da je jedna osoba poginula, a desetak povrijeđeno tokom sukoba između njih i albanske policije.

Albanija je 2013. godine, na zahtjev Vašingtona i UN, pristala da ugosti 200 pripadnika te grupe na svom tlu posle bombardovanja njihovog kampa u Iraku.

Vremenom se njihov broj povećavao. Danas ih ima 2.800 u Ašrafu 3.

Doček u Albaniji te grupe, koju niko nije želio na svom tlu, izazvao je strah od napada.

Albanija je 2022. prekinula diplomatske odnose sa Iranom optužujući Teheran da je sproveo velike kompjuterske napade na njenom tlu.

Bonus video: