Vagner krenuo ka Moskvi, pa stao da bi se "izbjeglo krvoproliće"

Prigožin je rekao da su njegovi borci bili na 200 kilometara od glavnog grada Rusije. Iz Kremlja poručili da neće krivično goniti šefa Vagnera i da će se on "preseliti u Bjelorusiju"

345982 pregleda 287 reakcija 269 komentar(a)
Vagnerovci u Rostovu, napredovali i ka Moskvi, Foto: Reuters
Vagnerovci u Rostovu, napredovali i ka Moskvi, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2023. 22:04h
Završeno
21:54h

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je bjeloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku na "urađenom poslu", saopštilo je danas bjelorusko predsjedništvo, pošto je šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin naložio svojim ljudima koji su krenuli ka Moskvi da se vrate u svoje kampove.

"Predsjednik Bjelorusije je detaljno obavijestio predsjednika Rusije o rezultatima pregovora sa rukovodstvom grupe Vagner", navodi se u saopštenju Lukašenkovog kabineta.

Dodaje se da je Putin tokom drugog telefonskog razgovora tokom dana zahvalio Lukašenku za "obavljeni posao".

(BETA)

21:50h

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin preseliće se u Bjelorusiju prema dogovoru u kojem je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saopštio je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Lukašenko ponudio posredovanje, uz saglasnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer poznaje Prigožina oko 20 godina, prenosi Rojters.

Naveo je da Rusija neće krivično goniti Prigožina. 

Portparol Kremlja je naveo da ne zna gdje je šef Vagnera trenutno.

21:45h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Vagnerovi borci koji nisu učestvovali u "maršu" na Moskvu potpisati ugovore sa ruskim ministarstvom odbrane, prenosi Rojters.

Kazao je i da drugi Vagnerovi borci, koji su učestvovali u akciji, neće biti krivično gonjeni.

21:24h

Rojters prenosi, pozivajući se na izjave svjedoka, da su borci Vagnera počeli da se povlače iz Rostova, gdje su ranije danas zauzeli vojne objekte.

20:35h

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko obavio je večeras drugi telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kako bi ga obavijestio o rezultatima razgovora sa šefom Vagnerovih plaćenika Jevgenijem Prigožinom, javila je jeloruska državna novinska agencija Belta, kako prenosi Rojters.

Ranije je Lukašenkova kancelarija saopštila da je razgovarao sa Prigožinom uz Putinovo odobrenje i da je šef Vagnera pristao da zaustavi kretanje svojih boraca, od kojih su neki u konvoju napredovali ka Moskvi, te da je pristao na deeskalaciju krize.

20:14h

Najavljeno je da će pripadnici plaćeničke grupe "Vagner" napustiti Rostov, u kojem su ranije danas zauzeli vojne objekte.

 
19:25h

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin saopštio je da je izdao naređenje da se kolone te plaćeničke jedinice, koja se kretala ka Moskvi, okrenu i vrate u baze, kako bi "izbjegli krvoproliće", prenosi Rojters.

Prigožin je rekao da su njegovi borci stigli na 200 kilometara od Moskve u posljednja 24 sata.

Izmjena: 19:55h
19:09h

Kancelarija bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka saopštila je da je on posredovao u dogovoru sa pobunjenim vođom ruskih plaćenika Jevgenijem Prigožinom koji je pristao na deeskalaciju situacije, prenosi Rojters.

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva, navodi se da je Prigožin pristao da zaustavi dalje kretanje Vagnerovih boraca širom Rusije.

Izmjena: 19:23h
19:01h

Najviši američki vojni oficir, armijski general Mark Mili, otkazao je zakazano putovanje na Bliski istok zbog situacije u Rusiji, rekao je njegov portparol.

Mili, koji je trebalo da otputuje u Izrael i Jordan, takođe je danas razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom, saopštila je Milejeva kancelarija u odvojenom saopštenju, prenosi Rojters.

18:47h

Šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin objavio je na Telegramu da su ruske snage udarila na most u selu Brodovoe u Voronješkoj oblasti.

"Zanimljivo je da se ovo naselje nalazi na više od 80 kilometara istočno od Voronježa i da nije bilo pravac Vagnerovog pohoda na Moskvu", napisao je.

 
Izmjena: 18:54h
18:40h

Konvoj pobunjenih Vagnerovih boraca koji se auto-putem približava predgrađu Moskve čini oko 5.000 ljudi, na čelu sa višim komandantom Vagnera Dmitrijem Utkinom, rekao je izvor blizak rukovodstvu u dijelu ukrajinske pokrajine Donjeck koji je pod kontrolom Rusije, prenosi Rojters.

Izvor, koji se, kako navodi ta agencija, u prošlosti pokazao pouzdanim, rekao je da šef Vagnera Jevgenij Prigožin ima ukupno manje od 25.000 ljudi na raspolaganju i da je oko 5.000 njih u Rostovu na Donu, nad kojim je Prigožin rekao da su preuzeli kontrolu.

Izvor Rojtersa je rekao da je Vagnerov plan za Moskvu da zauzme položaje u gusto naseljenoj oblasti.

18:22h

Američki predsjednik Džo Bajden razgovarao je u subotu sa liderima Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, saopštila je Bijela kuća.

„Lideri su razgovarali o situaciji u Rusiji. Takođe su potvrdili svoju nepokolebljivu podršku Ukrajini“, navodi se u objavi, kako prenosi Rojters.

18:08h

U Rostovu su se culi pucnji, a plaćenička grupa Vagner je saopštila da sa ulica tjera lokalno stanovništvo zbog dolaska boraca Ahmata.

Borci jedinice Ahmat, koju mnogi nazivaju vojskom lidera Čečenske oblasti Ramzana Kadirova, stigli su danas u Rostov kako bi suzbili pobunu grupe Vagner.

 
18:03h

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske savjetovalo je državljane te zemlje da ne putuju u Rusiju s obzirom na tamošnju "visoku nestabilnost" vojne i bezbjednosne situacije, prenosi Rojters.

18:01h

Litvanija i Poljska su se složile da posvete dodatnu pažnju svojim istočnim granicama zbog situacije u Rusiji, rekao je predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda, nakon razgovora sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, prenosi Rojters.

17:46h

Stanovnici Lipecka i regiona pozvani su da ne napuštaju svoje domove i da se uzdrže od putovanja ličnim i javnim prevozom, saopštile su vlasti.

Saobraćaj je obustavljen na dijelu puteva od regionalnog značaja u Lipeckoj oblasti, objavio je na Telegramu operativni štab.

telegram lipeck
foto: Telegram/Topor live

Auto-putevi u regionu su raskopani kako bi se u potpunosti zaustavio prolazak vozila.

 
Izmjena: 18:01h
17:41h

 Agencija Rojters objavila je fotografije iz Sankt Petersburga, sjedišta "Vagnera", gdje se uklanjaju bilbordi koji promovišu tu plaćeničku jedinicu.

f
foto: Reuters
17:28h

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je da ta država neće dozvoliti da se Vagnerova pobuna pretvori u puč ili globalnu krizu, objavila je RIA, a kako prenosi Rojters.

Odgovarajući na pitanja novinara, Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, rekao je da bi cijeli svijet bio na ivici katastrofe ako rusko nuklearno oružje padne u ruke „bandita“.

17:23h

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin zamolio je građane da se uzdrže od putovanja po gradu koliko god je to moguće, s obzirom da je proglašena protivteroristička operacija i rekao da je situacija "teška", prenosi Rojters.

Sa ulica Moskve
Sa ulica Moskvefoto: Reuters

Sobjanjin je takođe rekao u saopštenju da će ponedjeljak biti neradni dan - sa nekim izuzecima - kako bi se "smanjili rizici".

Sa ulica Moskve
Sa ulica Moskvefoto: Reuters
17:10h

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko prokomentarisao je krizu u Rusiji.

"Ili će Prigožin biti uništen u roku od 24 sata raketnim udarom koji će narediti Putin ili će preuzeti Kremlj i proglasiti se ruskim vojnim diktatorom. Ono što slijedi biće građanski rat i raspad Rusije. Brine me šta će se dogoditi s hiljadama nuklearnih bojevih glava, na projektilima i avionima, ako će ih Prigožin kontrolisati", napisao je on na Tviteru.

Bonus video: