Ruske trupe se povlače iz Moskve nakon završetka pobune Vagnerovih snaga

Kratkotrajna pobuna mogla bi da ima dugoročne posljedice po predsjednika Vladimira Putina

4832 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruske trupe raspoređene da zaštite Moskvu od pobunjenih paravojnih snaga grupe Vagner povukle su se danas nakon povlačenja paravojske.

Ali kratkotrajna pobuna mogla bi da ima dugoročne posljedice po predsjednika Vladimira Putina. Putinov imidž snažnog lidera je već bio teško narušen ratom u Ukrajini, koji se odužio na 16 mjeseci i koji je odnio veliki broj života ruskih vojnika.

Subotnji marš prema Moskvi snaga grupe Vagner pod komandom njegovog nekadašnjeg štićenika Jevgenija Prigožina razotkrio je velike slabosti, kažu mnogi analitičari.

Nakon što je pozvao na oružanu pobunu u cilju svrgavanja ruskog ministra odbrane, Prigožin i njegovi borci su preuzeli kontrolu nad ruskim vojnim štabom u Rostovu na Donu koji nadgleda borbe u Ukrajini.

Zaustavili su se poslije sporazuma o slanju Prigožina u susjednu Bjelorusiju. Optužbe protiv njega za organizovanje oružane pobune biće odbačene, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a Prigožin je naredio svojim trupama da se vrate u svoje baze.

Prigožin, koji je redovno slao niz audio i video saopštenja tokom svoje pobune, nije se javljao otkako je Kremlj najavio sporazum.

Nije jasno da li je on već u Bjelorusiji ili da li će ga neko od njegovih trupa pratiti.

Na pitanja Asošiejted presa, Prigožinova pres služba je odgovorila da on ne može odmah da komentariše, ali da će "odgovoriti na sva pitanja kada uspostavi normalnu vezu".

Moskva se pripremala za dolazak Vagnerovih snaga podizanjem kontrolnih punktova sa oklopnim vozilima i trupama na južnoj ivici grada.

Do nedjelje popodne, trupe su se povukle iz prijestonice, saobraćaj se vratio u normalu, a blokade na putevima i kontrolni punktovi su uklonjeni.

Bonus video: