Komersant: Krivični proces protiv Prigožina i dalje formalno otvoren, istraga se nastavlja

Neki mediji i Telegram kanali objavili su juče da je rusko tužilaštvo obustavilo krivično gonjenje Prigožina za pobunu, za koju je u Rusiji predviđena zatvorska kazna od 12 do 20 godina

9646 pregleda 13 komentar(a)
Prigožin u subotu u Rostvu na Donu, Foto: Reuters
Prigožin u subotu u Rostvu na Donu, Foto: Reuters

Krivični proces u Rusiji protiv lidera paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina, za organizovanje oružane pobune, i dalje je formalno otvoren i istraga se nastavlja, javio je danas ruski Komersant, pozivajući se na neimenovani izvor.

Proces protiv Prigožina, koji je sa svojim plaćenicima u subotu krenuo ka Moskvi radi svrgavanja ruskog vojnog vrha, do jutros nije bio okončan, a vodeća ruska obavještajna služba FSB nastavila je istragu u tom predmetu, naveo je Komersant.

Izvor Komersanta je naveo da je proces i dalje otvoren jer nije bilo dovoljno vremena za njegovo formalno okončanje.

I vodeće ruske novinske agencije javile su da je krivični proces protiv Prigožina otvoren i da se istraga nastavlja.

Neki mediji i Telegram kanali objavili su juče da je rusko tužilaštvo obustavilo krivično gonjenje Prigožina za pobunu, za koju je u Rusiji predviđena zatvorska kazna od 12 do 20 godina.

Prigožin, dugogodišnji bliski saveznik predsjednika Rusije Vladimira Putina, pokrenuo je pobunu 23. juna uveče, tvrdeći da je ruska vojska ubila više njegovih boraca u vazdušnom napadu, što je Ministarstvo odbrane u Moskvi negiralo. Borci Vagnera su do sada imali značajnu ulogu u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Dan kasnije, Prigožin je objavio da prekida pobunu i da će se sa borcima vratiti na front u Ukrajinu. Međutim, Kremlj je ubrzo saopštio da Prigožin, na osnovu dogovora postignutog uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, treba da ode u Bjelorusiju i da će krivične prijave protiv pobunjenika biti odbačene.

Prigožin nije viđen u javnosti otkako je 24. juna uveče napustio grad Rostov na Donu, gdje su njegovi borci na početku pobune zauzeli glavni komandni centar za napade na Ukrajinu.

Bonus video: