Holandske vlasti uhapsile oca i ćerku zbog sumnje da su finansirali Hamas

Tužilaštvo je saopštilo da su oni osumnjičeni da su poslali oko 5,5 miliona evra grupacijama "vezanim za organizaciju Hamas, koja se nalazi pod sankcijama od 2003. godine"

4847 pregleda 0 komentar(a)
Hag, Foto: Shutterstock
Hag, Foto: Shutterstock

Holandske vlasti uhapsile su muškarca i njegovu ćerku zbog sumnje da su slali milione eura organizacijama povezanih sa palestinskom militantnom grupom Hamas saopštilo je danas tužilaštvo.

Otac i ćerka iz grada Lajšendama na periferiji Haga privedeni su 22. juna pod sumnjom da su prekršili zakon o sankcijama finansirajući militantnu grupu koja kontroliše pojas Gaze.

Tužilaštvo je saopštilo da su oni osumnjičeni da su poslali oko 5,5 miliona evra grupacijama "vezanim za organizaciju Hamas, koja se nalazi pod sankcijama od 2003. godine".

Njih dvoje su takođe osumnjičeni da su učestvovali u kriminalnoj organizaciji čija je svrha da finansijski podrži Hamas, navodi se u saopštenju tužilaštva. Oni ostaju u pritvoru. Njihova imena nisu objavljena.

Pretresom kuće u Lajšendamu i preduzeća u Roterdamu otkrili su novac koji je zaplenjen i bankovni račun sa 750.000 eura na njemu.

Nadležne službe su rekle da su muškarac i žena verovatno bili uključeni u fondaciju koja je finansijski podržavala Hamas, nastavljajući rad druge fondacije koja je stavljena na listu sankcija. Vlasti nisu objavile ime fondacije.

Bonus video: