Rimski Panteon počinje da naplaćuje ulaz

Dugo odlagano uvođenje naplate ulaznica dio je nastojanja da se izvuče veća dobit od italijanskih kulturnih dobara

3659 pregleda 1 komentar(a)
Panteon (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Panteon (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Posjetioci rimskog Panteona, jednog od najbolje očuvanih spomenika antičkog svijeta, od 3. jula će plaćati ulaznicu od 5 eura, saopštilo je italijansko ministarstvo turizma.

Sada crkva, a nekada ogromni cilindrični hram čiji neoštećeni spoljni zid podupire kupolu visoku 43,3 metra privlači milione posjetilaca svake godine, što ga čini jednom od najvećih italijanskih turističkih atrakcija.

Dugo odlagano uvođenje naplate ulaznica dio je nastojanja da se izvuče veća dobit od italijanskih kulturnih dobara, prenosi N1.

Od toga će ministarstvo turizma dobiti 70 odsto prihoda za pomoć u pokrivanju čišćenja i održavanja, a ostatak rimska biskupija.

Za vrijeme vjerskih obreda ulaz će biti besplatan za vjernike.

Sadašnji oblik Panteona i šest metara debeli zidovi datiraju iz ranog perioda vladavine cara Hadrijana, koji je došao na vlast 117. godine nove ere.

Kupola antičkog hrama je i dalje najveća kupola od nearmiranog betona na svijetu i ima kružni svetlarnik na vrhu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Zgrada je preživjela napade varvara na Rim, a u hrišćansku crkvu je pretvorena 609. godine.

"Ako će ostati još 2000 godina, treba im nešto novca", rekao je njemački turista Karsten Keler u petak, čekajući u redu za jednu od poslednjih besplatnih ulaznica u ponudi.

Briga za umjetnost i arhitekturu dugo je predstavljala izazov za zemlju koja je odgovorna za više mjesta svjetske baštine UNESCO nego bilo koja druga i ima dugotrajne probleme zbog birokratije i slabog javnog finansiranja.

Bonus video: